Arany János - Önarckép álarcokban

Az Önarckép álarcokban - Arany János emlékkiállítás a virtuális térben továbbra is látogatható. Összegyűjtöttük mindazokat a játékokat, feladatokat, amelyek még élvezetesebbé tehetik a látogatást.A feladatlapok a kiállítás tereiben zajló online foglalkozásokhoz kapcsolódnak, de múzeumi órátó függetlenül vagy akár külön külön is alkalmazhatóak és apróbb változtatásokkal adaptálhatóak különböző korosztályoknak is.

Jó böngészést és jó mulatást a játékokhoz!

Toldi kihívás

A Toldi kihívás virtuális kiállítótérét a 6. évfolyam számára ajánljuk. Célja Arany János Toldijának felidézése, a hős fogalmának tágabb kontextusban vett értelmezése, a nagy erejű hősök toposzának vizsgálata különböző korok és kultúrák populáris művészetében.

Kapcsolódó feladatlapok:

Toldi, avagy egy márka születése - 20 perces csoportmunka vagy részletesebben kidolgozott csoportos alkotófeladat plakát vagy reklámfilm készítéssel és közös termékbemutatóval

Mennyire volt tahó Toldi Miklós? - 15 perces komplex szövegértési feladat 5-10 perces alkotással kiegészítve. Célja: Ilosvai Selymes Péter és Arany János Toldijának összehasonlítása.

Toldi - a kihívások társasjátéka - 45 perces, szórakoztató elfoglaltség, mely során a gyerekek közösen egy társasjátékot alkotnak.

 

Világteremtő tárgyak

A Világteremtő tárgyak kreatív íráson alapuló csoportos feladat, amelyben a résztvevők Arany János személyes tárgyai alapján írnak saját történeteket. A játék célja megteremteni a közös történetmesélés élményét, saját történeteket alkotni, megismerni Arany János életművének legfontosabb irodalmi műfajait. A játékot felső tagozatosok számára ajánljuk. Itt olvasható a játék részletes leírása és a hozzá tartozó teljes óravázlat. A játék minden nyomtatható kiegészítője megtalálható a letölthető dokumentumok között.

Mi vagyok én?

A gimnazista korosztálynak szóló feladatlapjaink az Arany János emlékkiállítás teljes virtuális teréhez kapcsolódnak. A Képírók versenyében egy izgalmas intermediális utazásra hívjuk a diákokat a kor építészete, festészete és irodalma között, a Mi vagyok én? című feladatlap a művészet és a politika témakörében vet fel izgalmas kérdéseket, a Hídavatás című Arany ballada kapcsán 19. század végi sorosokról gondolkodhatunk, Arany János Budapestje egy személyes térkép megrajzolására, a De túl zenén túl síp dobon című feladatlap pedig Arany János műveinek adaptációjára hívja a résztvevőket.