A 2013. évi Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj működési szabályzata

1.) A pályázat
 
a.)     A pályázati feltételeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) állapítja meg, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft (MANK), valamint a kuratórium javaslatainak figyelembe vételével.
b.)     A pályázati felhívás közzétevője az EMMI megbízásából a MANK. A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell a legfontosabb tudnivalókat. A pályázat szakmai közreműködője a PIM (pályázatok fogadása és feldolgozása, szükség szerint kivonatolása, az előző évi ösztöndíjasok beszámolóinak nyilvántartása).
c.)     Az ösztöndíj kizárólag pályázat útján nyerhető el. A pályázatot két formában:1. papír alapon (postai úton vagy személyesen) és 2. elektronikusan is be kell nyújtani. Az ösztöndíjakat – a szükséges szerződések és nyilatkozatok megkötése után – a MANK folyósítja.
d.)     A pályázati korhatár: olyan személy pályázhat, aki a pályázati határidő lejártakor még nem tölti be 35. életévét (kivétel a 2013-as pályázati év, amikor 36. év a korhatár). Pályázhatnak korábbi ösztöndíjasok is, amennyiben a két ösztöndíjas időszak között eltelt legalább öt év, és a korhatárnak még megfelelnek.
e.)     Az ösztöndíj időtartama 6 hónap, ami a kuratórium döntése alapján további 6 hónappal meghosszabbítható.
f.)      Amennyiben a kuratórium nem talál elegendő számú színvonalas pályázatot a beérkezett pályaművek között, kevesebb számú ösztöndíjat is kioszthat, mint a meghirdetett keretszám.
g.)      Az ösztöndíj nem osztható meg.
 
 
2.) A kuratórium
 
a.)     A kuratórium létszáma: 6 fő. Tagjait a jogelőd Oktatási és Kulturális Minisztérium nevezte ki, illetve az EMMI nevezi ki 2013. december 31-ig szólóan.
b.)      Az ösztöndíj titkárát a szakmai közreműködő szerv (PIM) jelöli ki.
c.)     A kuratórium feladata, hogy döntsön az ösztöndíjak lejártát  követően az ösztöndíjasok beszámolóiról és az új pályázatokról, kialakítsa a működési rendjét, véleményt és állásfoglalást fogalmazzon meg az ösztöndíjjal kapcsolatos minden lényeges kérdésben.
d.)     A kuratórium kizárólag a kiírásnak megfelelő  pályázatokat bírálja el.
e.)     Amennyiben a kuratórium a beszámolót nem tartja kielégítőnek, kiegészítést kérhet, és a döntést elhalaszthatja. Ha a beszámolót, vagy a beszámoló kiegészítését nem tartja elfogadhatónak – az ösztöndíjas nem tett eleget a munkatervi vállalá sának –, akkor írásbeli indoklás mellett visszavonhatja az ösztöndíjat, amely visszafizetési kötelezettséggel jár. A beszámoló elfogadása a végzett munka és az ösztöndíj-kifizetés teljesítményigazolására szolgál.
f.)      A kuratórium a pályázati kiírásban szer eplő szempontok alapján indokolja a nyertes pályázatokról hozott döntését, melyet a PIM honlapján nyilvánosságra hoz a jegyzőkönyv szerint.
g.)     A kuratóriumi ülés eseményeit a titkár és a minisztériumi küldött jegyzőkönyvben rögzíti és eljuttatja az EMMI-h ez, PIM-hez és a MANK-hoz.
A jegyzőkönyv tartalmazza:
- az ülés helyét és időpontját,
- az ülés résztvevőinek nevét,
- a határozatképességet,
- az esetleges összeférhetetlenséget, érintettséget (részletezve külön nyilatkozatban),
- a szavazás módját,
- a kuratórium döntéseit,
- két kuratóriumi tag, a PIM, a MANK és az EMMI  képviselőjének aláírását.
A jegyzőkönyv melléklete a kurátorok által kitöltött és aláírt összeférhetetlenségi nyilatkozat.
 
 
3.) A közzététel
 
a.)    A pályázókat az eredményről a döntést követő 1 5 napon belül a PIM elektronikus úton értesíti.
b.)    A nyertesek névsorát és témacímeit, továbbá az előző évi ösztöndíjasok   – az ösztöndíj idején született – írásainak részleteit a PIM honlapján teszi közzé, biztosítva az elvégzett munka szakmai és társadalmi nyilvánosságát.
c.)    Amennyiben van rá mód, a kulturális tárca az ösztöndíjasok munkáinak elhelyezéséről, bemutatásáról gondoskodik bel- és külföldön egyaránt.
 
 
4.) Az ösztöndíjas
 
a.)     Az ösztöndíjasnak vállalnia kell, hogy az ösztöndíj idején elvégzi a pályázatában megjelölt munkát. Erről, és az esetleges összeférhetetlenségről vagy érintettségről nyilatkozatot ad.
b.)     Az ösztöndíj lejártakor egy rövid szakmai beszámoló  mellett – éves  ösztöndíj esetén  kb. 20-30 flekkes, 6 hónapos ösztöndíj esetén 5 olda lnyi – lehetőleg nem publikált, az ösztöndíj ideje alatt született írásrészlettel (szépirodalmi művel) számot ad a támogatás idején végzett munkájáról, amit – elektronikus úton – eljuttat a PIM-be, az ösztöndíj titkárához. Ennek elmaradása – a nyilatkozat és a szerződés értelmében – az ösztöndíj visszafizetési kötelezettségét vonja maga után.
 
 
5.) Az ösztöndíj felügyelete
 
a.)     Az ösztöndíj felügyeletére az EMMI Művészeti Főosztálya jogosult.
b.)    A kuratórium szakmai döntése ellen jogorvoslatnak helye nincs, a döntés érvénytelenségének megállapítását a 2007. évi CLXXXI. törvény (Knytv.) szabályai szerint lehet kezdeményezni. A kezdeményezést a MANK főigazgatóságára kell benyújtani.
 
 
A Működési Szabályzat (MSZ) hitelesítője: EMMI
 
 
2013. február