A 2013. évi Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj elbírálásra felkért szakmai kuratórium működési szabályzata

1.) A kuratórium
 
a.)  A kuratórium létszáma: 6 fő. Tagjait (Balogh Endre /a József Attila Kör delegáltja/, Csepregi János /a Fiatal Írók Szövetsége elnökségi tagja/, Györe Balázs /a Szépírók Társasága delegáltja/, Kollár Árpád /a FISZ elnöke/, Sopotnik Zoltán /a JAK elnökségi tagja/, Szentmártoni János /a Magyar Írószövetség elnöke/) a jogelőd Oktatási és Kulturális Minisztérium nevezte, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) nevezi ki 2013.december 31-ig szóló mandátummal.
b.) A kuratórium feladata, hogy döntsön az előző évi ösztöndíjasok beszámolóiról és az új pályázatokról, kialakítsa működési rendjét, véleményt és állásfoglalást fogalmazzon meg az ösztöndíjjal kapcsolatos minden lényeges kérdésben.
c.) A kuratórium összehívására a PIM jogosult a MANK kérésére.
d.) A kuratórium határozatképes, ha legalább 4 tagja jelen van az ülésen.
e.) A kuratóriumi tag akadályoztatása esetén írásban is szavazhat. Az írásbeli szavazatnak legkésőbb az ülés előtt 24 órával meg kell érkeznie.
f.) A kuratórium az ülés elején levezető elnököt választ.
g.)A tagok egymás kölcsönös álláspontjának megismerése után, több körben, többségi szavazással az összes pályázatról külön-külön döntenek.
h.) A kuratórium ülésein tanácskozási joggal - szavazati jog nélkül - részt vesz a EMMI Művészeti Főosztálya referense, illetve a MANK és a PIM ösztöndíjért felelős munkatársa.
 
 
2.) A bírálat/döntés
 
a.) A kuratórium az ülésen először  a lezárult ösztöndíjakról szóló beszámolók elfogadásáról határoz. Amennyiben a kuratórium a beszámolót nem tartja kielégítőnek, kiegészítést kérhet, és a döntést elhalaszthatja. Ha a beszámolót, vagy a beszámoló kiegészítését nem tartja elfogadhatónak – az ösztöndíjas nem tett eleget a munkatervi vállalásának –, akkor írásbeli indoklás mellett visszavonhatja az ösztöndíjat, amely visszafizetési kötelezettséggel jár.
b.)A beszámoló elfogadása a végzett munka és az ösztöndíj-kifizetés teljesítményigazolására szolgál.
c.)A kuratórium kizárólag a kiírásnak megfelelő  pályázatokat bírálja el. A kurátorok valamennyi pályázatot az ülést megelőzően legalább 7 nappal elektronikus úton kézhez kapják.
d.)A kuratóriumi tag haladéktalanul köteles jelezni, ha valamelyik pályázó a közeli hozzátartozójának minősül.1
e.) Nem vehet részt döntéshozóként vagy döntés-előkészítésben közreműködőként az, aki, vagy akinek a közeli hozzátartozója a pályázóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll vagy állt a pályázat elbírálását megelőző naptári év január 1-t követően.2 A kuratóriumi tag nem vehet részt annak a pályázó pályázatának a megtárgyalásában, elbírálásában és a szavazásban, akivel üzleti tulajdonostársi kapcsolatban áll vagy állt, azonos munkáltatója van vagy volt, vagy aki egy irányító/vezető testületben tagtársa a pályázat elbírálását megelőző naptári év január 1-t követően3. Ezeket a bírálat megkezdése előtt kitöltött és aláírt összeférhetetlenségi nyilatkozatban kötelesek feltüntetni.
f.) A kurátor a döntés előtt köteles tájékoztatni a kuratóriumot arról, ha a pályázóval közös szakmai tevékenységük van, de ebben az esetben sem a véleményezés sem a szavazás nem tiltható meg számára.
g.) Az ülésen minden kurátor egyéni szakmai meggyőződésének megfelelően érvel az egyes munkatervek, témák fontossága, a pályázók szakmai felkészültsége, referenciái mellett. A tagok egymás kölcsönös álláspontjának megismerése után, több körben, többségi szavazással az összes pályázatról külön-külön döntenek.
 


 
1 Ptk. 685. §
b) közeli hozzátartozók: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér;


 
2 A közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény (Knyt) a döntéshozókra vonatkozóan a következőképpen rendelkezik.
9. § Nem vehet részt döntéshozóként vagy döntés-előkészítésben közreműködőként az, aki vagy akinek a közeli hozzátartozója a pályázóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll.
 döntés-előkészítésben közreműködő e törvény alkalmazásábanaz a természetes személy, aki
a) munkaviszony jellegű jogviszonyban vagy polgári jogi jogviszony alapján részt vesz a pályázati kiírás vagy a támogatási döntés előkészítésében,
b) támogatási döntés meghozatalára irányuló eljárásban javaslattételi, véleményezési joggal rendelkezik, vagy ilyen joggal rendelkező testület tagja;
munkavégzésre irányuló jogviszonymunkaviszony, köztisztviselői, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszony, továbbá különösen a szövetkezeti tagsági viszony, a vállalkozási és megbízási szerződésen alapuló, valamint a személyes közreműködéssel járó gazdasági és polgári jogi társasági, ügyvédi és az egyéni vállalkozói tevékenység.


 
3 Ilyennek minősül különösen gazdasági társaság vezető testülete, alapítvány kuratóriuma, egyesület / társadalmi szervezet elnöksége.