Szépvilág

Divat és kultúra a reformkori Pesten

Legújabb kiállításunk a divat és irodalom izgalmas határterületére kalauzolja a látogatókat.

A kiállítás a divatlapokon, valamint az öltözködésen keresztül mutatja be az 1840-es évek Pestjének világát. A reformkort gazdasági, társadalmi és kulturális újjászületés jellemezte. Ennek a virágzó korszaknak fontos szereplői voltak a magyar és német nyelvű divatlapok. Kapcsolódtak a modern irodalmi nyilvánosság és sajtó kialakulásához, a polgárosodáshoz, a nők szélesebb szerepvállalásához, a hazai iparhoz, a magyar és európai önmeghatározás folyamatához. A divatot a művelődés részeként fogták fel. Bár elsősorban nőket céloztak meg, férfiakhoz is szóltak. 

A tárlat a Honderü, az Életképek, a Pesti Divatlap, valamint a Der Spiegel és a Der Ungar képeire, szövegeire épít, amelyek szórakoztattak, és formálták az olvasók gondolkodását, ízlését, közösségtudatát. Válogatásunkat a korszak festményei, grafikái, tárgyai és viseletdarabjai egészítik ki. Mesélnek bálokról, hétköznapokról, nagyvárosi tapasztalatokról, a kor pezsgő szellemi és művészeti életéről.

Kurátor: Mészáros Zsolt

Látványterv: Kemény Gyula

Grafikai arculat és tipográfia: Bogdándy Gábor 

 

Kölcsönadók: BTM Kiscelli Múzeum, BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár, ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, FSZEK Budapest Gyűjtemény, Gödöllői Királyi Kastély, Iparművészeti Múzeum, Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, Országos Széchényi Könyvtár, Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Wosinsky Mór Múzeum (Szekszárd) és magánszemélyek