Tárgyeset | Simon Márton

Date
Location
Event series
Milyen szerepet játszik egy-egy tárgy egy alkotó életében? Hogyan viszonyulnak kortárs szerzőink saját lehetséges „muzealizálásukhoz”, ahhoz a gyakorlathoz, hogy hagyatékuk, személyes tárgyaik majd egyszer archívumba kerülnek, illetve, hogy ők maguk gyűjtők-e? Vannak-e gyűjteményeik? Milyen tárgyak jellemzik őket?

„2019-ben nyugdíjaztam szegényt, nem indokolatlanul.” – írja Simon Márton költő fekete színű IKEA-s dohányzóasztaláról, amely a PIM gyűjteményében található. Tárgyeset című sorozatunk első alkalmán e tárgy kapcsán faggatjuk a szerzőt hétköznapi életkörülményeiről, életmódjáról, lakberendezési szokásairól; feltárjuk nélkülözhetetlen tárgyainak életrajzi hátterét. A beszélgetésben a tárgyakhoz való kötődés, az irodalmi művekbe beépülő tárgyak, az archiválási szokások és a múzeumi gyűjteményezés témaköreit járjuk körül. 

Simon Márton költővel, műfordítóval, a slam poetry kiemelkedő alakjával Lévai Balázs újságíró, szerkesztő-műsorvezető beszélget egy számára kedves, meghatározó asztalról és annak tárgyi környezetéről.