Bölcs Kavics Irodalmi Laboratórium

Bölcs Kavics Irodalmi Laboratórium

9-12 éves gyerekeknek

 

Hogyan kódolt Wesselényi? Milyen őslényeket ismert Jókai?  Mit látunk, ha röntgent készítünk egy könyvről? Milyen PH értékű a tinta? Van-e fantáziája a robotoknak? Tudományos-e az utópia?

A PIM és a Bölcs Kavics Irodalmi laboratóriumában a humán és a reál birodalmak határfalait bontogatjuk, a természettudományok és az irodalom kölcsönhatásából alkotó energiát nyerünk. Olyan gyerekprogramokat kínálunk, ahol a résztvevők kísérletezéssel és alkotással tanulhatnak a természet jelenségeiről és ahol új világokat teremthetnek a fantáziájukkal.

Jókai Mór és az őslények világa

2020. február 9. 10:00-12:00

Februári alkalmunk során a dinoszauruszok birodalmában kalandozunk. Kiderül majd, hogy az őslénytanhoz is rengeteg fantázia kell, Jókai Mórhoz hasonlóan belemerülünk a biológia, a geológia és a paleontológia világába, és a képzelőerőnk segítségével új lényeket is teremtünk.

Workshop vezetők: Kádár Anna múzeumpedagógus, Pertics Flóra képzőművész, Vargha Noémi fizikus, Veres Miklós muzeológusRegisztráció: február 7-ig a kadara@pim.hu címen

Életkor: 8-12 év

Létszám: maximum 15 fő

Jegy: 4000 Ft / Fő

 

Geodéta workshop

2019. november 10. 10:00-12:00

 

Hány műhold van fölöttünk az égen ebben a pillanatban? Milyen magas a Károlyi palota üvegteteje? Milyen messze lép a hétmérföldes csizma? Hogyan készülnek a térképek? Egyáltalán mit mér egy földmérő?A Bölcs Kavics Irodalmi laboratórium következő foglalkozása mozgalmasnak ígérkezik! Körülnézünk a Károlyi Palotában és környékén, mindent megmérünk, feltérképezünk és számba veszünk. Furcsa mértékegységekkel ismerkedünk és újakat is alkotunk. Harmath András és Tolnai Kati földmérők segítségével minden távolsággal és méréssel kapcsolatos kérdésünkre fény derül, ráadásul olyan fantasztikus földmérő kütyüket próbálhatunk ki, mint a teodolit, a Garmin GPS vagy a szögprizma.Workshop vezetők: Kádár Anna, Kodolányi Judit, múzeumpedagógusok, Harmath András és Tolnai Katalin, geodétákRegisztráció: noveber 8-ig a kadara@pim.hu címen

Életkor: 9-12 év

Létszám: maximum 15 fő

Jegy: 4000 Ft / Fő

 

Harry Potter és a varázslás tudománya

2019. április 14. 10:00-12:00

Varázslat vagy tudomány? Angol tudósok tesztelik a varangydudva és a Pótcsont-rapid valóságosságát. Hol tart a muglik tudománya? Létezhet-e láthatatlanná tevő köpönyeg? Működik-e a memóriatörlés? Milyen körülmények között lehetne kviddics meccset tartani? A második küldetésünk alkalmával elmerülünk Harry Potter világában és megvizsgáljuk a varázslatok tudományosságát.

 

Regisztráció: április 10-ig a kadara@pim.hu címen

Létszám: maximum 15 fő

Életkor: 9-12 év

Jegyár: 4000 Ft

 

...//... Küldetés a múltból

2019. február 10. 10:00-12:00

Egy rejtélyes utazóládában több száz éves iratokat, kifakult fényképeket, és egy kódnyelven írt levelet találtunk. Ki lehet a láda tulajdonosa és miért bízta ránk ezt a küldetést? Kinek szólhatott a kódolt üzenet? A nyomok a Károlyi grófok ősi könyvtárába vezetnek. A rejtély megfejtéséhez a Petőfi Irodalmi Múzeum restaurátor műhelyében kapunk segítséget, ahol különleges kémiai eljárásokat ismerhetünk meg.

Workshop vezetők: Fatér Anna iparművész, Kádár Anna múzeumpedagógus, Thurnayné Mijátovits Zorka restaurátor, Vargha Noémi fizikus

 

Regisztráció: február 6-ig   kadara@pim.hu címen 

Életkor: 9-12 év

Létszám: maximum 15 fő

Jegy: 4000 Ft / Fő

 
A Bölcs kavicsról: 
Elérhetőség: bolcskavics@gmail.com, +36 20 327 85 53