Archívum

Múzeumpedagógiai tapasztalatok és igények a hazai pedagógusok körében című online-kötet bemutatója

Időpont: 2019. március 11. 16:30
​Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum
Előzetes regisztráció: muzeumped@pim.hu

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum felkérésére, az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 számú, „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című projekt keretében a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara országos pedagóguskutatást bonyolított le 2017 szeptembere és 2018 áprilisa között, melynek célja a magyarországi pedagógusok múzeumpedagógiával kapcsolatos tapasztalatainak, igényeinek, valamint javaslatainak összegyűjtése és elemzése volt. A kutatás a hazai pedagógusok többszörösen rétegzett, reprezentatív mintáján, online kérdőív segítségével tájékozódott a múzeumpedagógia aktuális helyzetéről 2018 februárjában. A kutatás feltárta a pedagógusok által múzeumpedagógiai jó gyakorlatként definiált programok jellemzőit is. A kutatás eredményeit összegző, Múzeumpedagógiai tapasztalatok és igények a hazai pedagógusok körében címet viselő kötet 2019 januárjában a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ kiadásában jelent meg.

Program
16:00 – 16:30 Regisztráció
16:30 – 17:00 Dr. Koltai Zsuzsa, a kötet főszerkesztője ismerteti a kutatási eredményeket
17:00 – 18:00 Kerekasztal-beszélgetés a kötet szerzőivel, dr. Koltai Zsuzsával és  dr. Kocsis Mihállyal, a Pécsi Tudományegyetem munkatársaival
18:00-18:30 Kérdések, összegzés

A kötet regisztrációt követően ingyenesen letölthető INNEN

 

 

Múzeumok a városi térban | Szakmai nap

A rendezvény célja, hogy a Budapest100 és a MOKK célkitűzéseinek, alapgondolatainak közös metszetében hozzon létre egy fórumot az intézmények, múzeumi munkatársak közötti párbeszédre.

A Budapest100 egy olyan civil városi ünnep, ami 2011 óta mozgatja meg minden évben a budapestieket, a város, az épületek új szemszögből történő megismerését és a városlakók párbeszédét célozza.

Évről évre több múzeum, vagy múzeumi munkatárs kapcsolódik be a program önkéntesei közé, hogy ezáltal megmutathassa intézményét, szaktudását, vagy helyszeretetét. Miért jó, ha egy ilyen rendezvénybe múzeumi munkatársak is bekapcsolódnak? A Budapest100 és a MOKK EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projektjének célkitűzései, alapgondolatai hogyan léphetnek párbeszédbe egymással?

 

Program

16:00 - 16:40 Libárdi Julianna és Klaniczay János projektkoordinátorok a Kortárs Építészeti Központ nevében ismertetik a Budapest100 projektjét, a program felépítését       

16:40 - 16:50 Fülöp Andrea, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ munkatársa bemutatja, hogy az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt hogyan támogatja a társadalmiasított múzeumot, múzeumi önkéntességet

16:50 -17:00 Sóki Diána, a MOKK budapesti koordinátoraként és a PIM múzeumpedagógusaként mutatja be, hogy eddig milyen módon vettek részt a múzeumok, múzeumi munkatársak a Budapest100-ban

17:00 -  Hogyan vegyünk részt az ilyen kezdeményezésekben, projektekben?

Múzeumok a városi térben

 

Élményalapú pedagógia a múzeumban | Információs Nap

A Katolikus Pedagógiai Intézet, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös információs napja

Időpontja: 2018. november 19., hétfő, 10:00 és 15:00 között

Program

10:00 - 11:30 Bevezető rész, amely során a formális, nonformális és informális oktatás fogalmai és muzeológiai szempontból beszélünk a munkánk során felmerülő igényekről, szükségletekről, szemléletmódról.

11:30 - 11:50 Szünet

11:50 - 12:50 Élmény alapú pedagógia a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt keretében meghirdetett képzési kínálata és módszertani kiadványai.

12:50 - 13:10 Szünet

13:10 - 14:30 Kiállítás és reflexiók. A kiállítótérben egy foglalkozáson vehetnek részt a pedagógusok

 

informális és nonformális

 

Múzeum és irodalomtanítás

A Magyartanárok Egyesülete és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös módszertani napja az irodalmi múzeumpedagógiáról

Időpontja: 2017. október 7., szombat, 14 és 18 óra között
Helyszíne: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi u. 16.

14.00: Megnyitó és köszöntés

14.10 – 15.45: Múzeumpedagógiai foglalkozások a kiállításokon
A programban mindenki egy, a PIM valamelyik tárlatához kötődő múzeumpedagógiai foglalkozáson vesz részt (előzetes jelentkezés alapján).

 • Mi vagyok én? – Arany János középiskolásoknak – Sidó Anna
 • Arany János, a játékos – általános iskolásoknak – Kodolányi Judit
 • Terek, falak, ajtók – Szabó Magda középiskolásoknak – Farkas Évi
 • Vonzások és választások – Petőfi középiskolásoknak – Czékmány Anna

Szünet

16.00 – 17.30: Asztaltársaságok
A program során mindenki három kiscsoportos beszélgetésen vesz részt az alábbiak közül (saját választása alapján). Közben az egyes asztaloknál, borral, üdítővel, pogácsával, aprósüteménnyel vendégeljük meg a résztvevőket.

 • Mit olvasol? (Hogyan nevelhetők olvasóvá a középiskolások?) – Gulyás Gabriella
 • Blog (Szeptemberben induló PIMteens blogunk) – Czékmány Anna
 • Cincálgató (A látott múzeumpedagógiai foglalkozások elemzése) – Kodolányi Judit
 • Mesemúzeum (A Mesemúzeum bemutatja kínálatát és munkamódszereit) – Helmich Katalin
 • Bajor Gizi Színészmúzeum – (A Bajor-villa múzeumpedagógiai programjai) – Maksai Ágnes

Ismertető a foglalkozásokról és a beszélgetésekről:

14.10 – 15.45: Múzeumpedagógiai foglalkozások a PIM kiállításain
A programban mindenki egy, a PIM valamelyik tárlatához kötődő múzeumpedagógiai foglalkozáson vesz részt (előzetes jelentkezés alapján).

 • Mi vagyok én? – Arany János középiskolásoknak – Sidó Anna

Szegény Arany János… Boldogtalan zárkózottsággal vagy éppen elmerengő szomorúsággal tekint le ránk a képekről, sűrű, sötét balladái sodornak, Toldijában felkomorlik az erő, végtelen műgonddal épített szövegei minduntalan elfeledett szavakban botlanak – gondolhatná egy középiskolás, aki talán vajmi keveset hallott az olykor frivol, olykor bölcsen, keserűen önironikus, olykor szinte groteszkbe hajló humoráról, teremtett alakjainak lenyűgöző sokszínűségéről, életszerepeinek vibráló ellentmondásosságáról. A foglalkozás Arany teremtett alak-párjai segítségével segít meglátni Arany mosolyát.

 • Arany János, a játékos – általános iskolásoknak – Kodolányi Judit

Kevés felső tagozatossal találkoztunk, aki a Toldi kapcsán, ha félve is, de ne jegyezte volna meg, bohón őszinte pillanatában, hogy – még ha tetszett is a hősiesség és az erő – nem volt olyan könnyű olvasni, mint a János vitézt, mert akadtak a szavak, ismeretlenné koptak, érthetetlenné mállottak. A foglalkozás során a diákok megtapasztalják, hogy milyen pompás időtöltés játszani a nyelvvel, s hogy a hozzáférhetetlen szavak közel sem olyan zárkózottak és pompás mulatság kerekedhet belőlük.

 • Terek, falak, ajtók – Szabó Magda középiskolásoknak – Farkas Évi

Ki léphet be az ajtón? Kit, mit és hogyan engedünk be az életünkbe? Hol vannak a mi láthatatlan ajtóink, hogyan néznek ki belső tájaink? Foglalkozásunk az elengedés és ragaszkodás, a beengedés és bezárkózás ellentétpárjai mentén közelít Szabó Magda Az ajtó című regényéhez. A résztvevők kiemelt szövegrészletek és drámajátékok segítségével gondolkodhatnak el az emberi kapcsolatok dinamikájáról, a titkok és traumák feldolgozásáról, és az egyéni sors megélésének lehetőségeiről.

 • Vonzások és választások – Petőfi középiskolásoknak – Czékmány Anna

Petőfi, még mindig… Középiskolára, előfordul, a diákokban már beérik a távolról tisztelés biztonságos megközelítése, ha költőnk szóba kerül. Óvodában szavaljuk, általános iskolában kötelező tananyag, s persze a középiskolában is, kikerülhetetlen, gyanúsan jelen lévő. A foglalkozás Petőfi vibráló, izgalmas, sokszínű személyiségére és fordulatos életútjára épít. Persze rengeteg Petőfi-szöveggel arra veszi rá a diákokat, hogy maguk játsszák el a költő egy-egy sorsfordító életeseményét, osztályozó értekezleten méltassák vagy éppen kárhoztassák a diák Petőfit, kihágásként olvassanak őrszolgálatban és igyekezzenek szellemesen elkerülni a lebukást, s egy asztalhoz ültessék Szendrey Igi bát és Prille Kornéliát Júliával meg Sándorral – vagyis nevessenek.

16.00 – 17.30: Asztaltársaságok
A program során mindenki három kiscsoportos beszélgetésen vesz részt az alábbiak közül (saját választása alapján). Közben az egyes asztaloknál, borral, üdítővel, pogácsával, aprósüteménnyel vendégeljük meg a résztvevőket.

 • Mit olvasol? (Hogyan nevelhetők olvasóvá a középiskolások?) – Gulyás Gabriella

Mit olvasnak a középiskolások? Hogyan lehet velük iskolában és múzeumban, közösségben beszélgetni irodalmi élményeikről? Mikor élhető meg az irodalom valóság, énismeret-mélyítő és a megosztás közösségépítő ereje? A PIM olyan programsorozatot tervez, ahol 14 és 18 év közötti diákok beszélgetnek írókkal, szakemberekkel és egymással arról, ami őket foglalkoztatja az irodalomban.

 • Blog (Szeptemberben induló PIMteens blogunk) – Czékmány Anna

Kell-e egy múzeumnak a 16+ korosztály problémáival, örömeivel, szorongásaival, álmaival, egyáltalán a – némiképpen félrevezetően és meglehetősen riasztóan – kamaszoknak címkézett diákok hétköznapjaival foglalkozni? A válasz szerintünk, egyértelműen igen. S hogyan tehetné ezt a Petőfi Irodalmi Múzeum máshogy, mint az irodalmon keresztül? Szeptemberben induló PIMteens blogunk hetente frissülő posztokkal vár mindenkit, aki az olvasáson keresztül szeretné jobban megérteni magát, és szívesen elmondaná véleményét könyvekről, világról, rólunk. Milyen lehet egy sikeres blog? Mit és hogyan érdemes témaként felvetni, hogy fontos és izgalmas fóruma lehessen a célkorosztálynak?

 • Cincálgató (A látott múzeumpedagógiai foglalkozások elemzése) – Kodolányi Judit

A látott és megtapasztalt múzeumpedagógiai foglalkozások módszertanának, alapcéljainak, levezetésének baráti és könyörtelen elemzésére várjuk a résztvevőket. Megköszönjük az őszinteséget

 • Mesemúzeum (A Mesemúzeum bemutatja kínálatát és munkamódszereit) – Helmich Katalin

Milyen egy múzeum, melynek alig vannak műtárgyai? Vagy maga a mese lenne az? A Mesemúzeum bemutatja kínálatát és munkamódszereit.

 • Bajor Gizi Színészmúzeum – (Milyen múzeumpedagógiai programokat kínál a Bajor-villa?) – Maksai Ágnes

​Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézethez tartozik a nem kevés rejtéllyel övezett egykori Bajor-lakóvilla. Milyen múzeumpedagógiai programokat kínál a múzeum? Hogyan lehet a színház tünékeny művészetét múzeumi térbe fordítani és élményszerű játékanyaggá tenni?

MAGYARTANÁROK EGYESÜLETE
1053 Budapest, Károlyi utca 16. 
e-mail: magyartanarok@gmail.com
honlap: magyartanarok.wordpress.com
facebookhttps://www.facebook.com Magyartanárok Egyesülete

 

A program része az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című projekt során megvalósuló rendezvényeknek.

Helyi szakmai nap

AZ ÖNARCKÉP ÁLARCOKBAN ARANY JÁNOS BICENTENÁRIUMI KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAM ÉRTÉKELÉSE, ILLETVE TÁJÉKOZTATÓ AZ EFOP-3.3.3, ILLETVE A VEKOP-7.3.4-17 PÁLYÁZATOKRÓL

Időpont: 2017. JÚNIUS 19. HÉTFŐ, 15.00-18.00
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi utca 16.

Program:
15.00 - 16.00     Kurátori vezetés az Önarckép álarcokban című bicentenáriumi kiállításban (opcionális programelem)
16.00 - 16.10     Gulyás Gabriella, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató helyettese köszönti a vendégeket
16.10 - 16.20     Koordinátori beszámoló az EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 című projektben megvalósult ausztriai tanulmányútról (2017.05.29-31.)
16.20 - 17.00     Feiler Zsuzsa pályázati szakértő tájékoztatója a VEKOP-7.3.4-17 pályázatról, egyeztetési és kérdezési lehetőség pályázó múzeumok munkatársai számára
17.00 – 17.20    Szünet
17.20 - 18.00     Az Önarckép álarcokban című bicentenáriumi kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások ismertetése