Határok - Csáth // Ady // függőség

Határok

A függőség természetrajza Csáth Géza életművében

Hogyan ragadhat magával egy fiatalt a nyüzsgő nagyváros? Milyen hatással vannak ránk az aktuális társadalmi elvárások, a művészléthez kapcsolódó fogalmaink? Milyen megoldásokat ismerünk problémáink orvosolására? Foglalkozásunk során szövegalkotó játékokon és egy kortárs íróval való beszélgetésen keresztül azt vizsgáljuk, mit jelent a szenvedély fogalma Csáth Géza életében és műveiben, s mit jelent azoknak a fiataloknak, akik feszegetik a határaikat, keresgélik az utat egyedi nyelvük megtalálásához.

Időtartam: 1 óra

Ára: 500 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás / Helyszín: CSÁTH*A varázsló halála

Határok

A függőség természetrajza Ady Endre életében és művészetében

Mit jelent az, hogy valaki valaki függő? Mitől függ? Hogyan? S legfőképpen, miért lett függővé? S hogyan jelenik meg ez a valamihez kötöttség, végletes kiszolgáltatottság az írásban? Vagy maga az írás lenne az?

Megannyi kérdés, melyek célja, tabuk nélkül beszélni a függőség természetrajzáról irodalmi szövegek segítségével, egy egyéni soroson keresztül.

Időtartam: 1 óra

Ára: 250 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás / Helyszín: Ady Emléklakás

„…foglalják le az összes érzékeimet”

Egy alkotó anatómiája

Csáth Géza saját magát elemezte az alkotáson, az elmeorvosláson, az álmokon, a zenén keresztül. Mi pedig azt a kiállítást értelmezzük, ami az ő életét, attitűdjét, karakterét mutatja be számunkra. Megvizsgáljuk az elénk tárulkozó szövegeket, a megbúvó tárgyakat. Ezek segítségével saját történetet alkotunk, vagy épp egyéni dallamvilágba fordítjuk a képet, szöveget. Alkotói folyamatokat modellezünk, s megkíséreljük tágabb összefüggésbe helyezni a fennmaradt naplókat, kottákat, rajzokat.

Javasolt életkor: 16+

Időtartam: 1 óra

Ára: 500 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás / Helyszín: CSÁTH* A varázsló halála