Középiskolások

Határok

A függőség természetrajza Csáth Géza életművében

Hogyan ragadhat magával egy fiatalt a nyüzsgő nagyváros? Milyen hatással vannak ránk az aktuális társadalmi elvárások, a művészléthez kapcsolódó fogalmaink? Milyen megoldásokat ismerünk problémáink orvosolására? Foglalkozásunk során szövegalkotó játékokon és egy kortárs íróval való beszélgetésen keresztül azt vizsgáljuk, mit jelent a szenvedély fogalma Csáth Géza életében és műveiben, s mit jelent azoknak a fiataloknak, akik feszegetik a határaikat, keresgélik az utat egyedi nyelvük megtalálásához.

Időtartam: 1 óra

Ára: 250 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás / Helyszín: CSÁTH*A varázsló halála

Határok

A függőség természetrajza Ady Endre életében és művészetében

Mit jelent az, hogy valaki valaki függő? Mitől függ? Hogyan? S legfőképpen, miért lett függővé? S hogyan jelenik meg ez a valamihez kötöttség, végletes kiszolgáltatottság az írásban? Vagy maga az írás lenne az?

Megannyi kérdés, melyek célja, tabuk nélkül beszélni a függőség természetrajzáról irodalmi szövegek segítségével, egy egyéni soroson keresztül.

Időtartam: 1 óra

Ára: 250 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás / Helyszín: Ady Emléklakás

Lyukasóra

A képzelet kiállítóterei

Ez egy pipa? Jó. Petőfié? Aha. De miért került ez egyáltalán ide?

Kiállítás: tárgyak, szövegek, falak. Hisz ezek vesznek bennünket körbe a hétköznapokban is! Mégis mit adhat nekünk egy kiállítás, amitől úgy érezzük, hogy olvashatóbbá válik tőle a mindennapok labirintusa? Olyan foglalkozást ajánlunk, amely során múzeumpedagógusként látogatunk el az osztályhoz, hogy közösen változtassuk múzeummá az osztálytermet, és meghallhassuk, milyen történeteket mesélnek rólunk tárgyaink. Ismerkedjünk meg az életmű-kiállítás, a gyűjtemény, a kiállításrendezés, installálás fogalmaival, miközben kicsit átrendezzük a bennünket körülvevő teret és dolgokat!

Időtartam: 45 perc

Ára: 5000 forint a foglalkozás díja

Ki vagyok én?

A tárlat feldolgozása során annak járunk utána, hogy hányféle módon válaszolta meg maga a költő a versben feltett kérdést. Milyen foglalkozásokon át vezetett a költővé válás útja? 

Gimnazistáknál az identitás és kultusz fogalmát bevezetve közelítjük meg egy írói életmű elmesélhetőségének kérdését. A foglalkozás során asszociációs játékot, drámajátékot, egyéni és csoportos munkaformákat alkalmazunk.

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja) 

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: „Ki vagyok én? Nem mondom meg...” – Petőfi választásai (PIM)

Petőfi 2.0

Mit posztolhatott volna a facebookon Petőfi, mikor kollégiumi szobájába zárták egy kevéssé sikeres szökési kísérletet követően? Hogyan levelezett volna Szendrey Júlia a költővel, jegyességük idején, ha messengeren válthattak volna üzeneteket? S mit írt volna a lánglelkű költő, ha olvashatta volna Lackfi János Apám kakasa című művét?

Talán nincs is olyan távol a szenvedélyes Petőfi és végtelenül sokszínű életműve a ma középiskolásaitól…

A foglalkozás során a diákok csapatokban, humorérzékükre és kreativitásukra támaszkodva, személyesebb viszonyt alakíthatnak ki a „kötelező tananyag” Petőfivel és művészetével, s közben megismerik a múzeum állandó tárlatát is.

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja) 

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: „Ki vagyok én? Nem mondom meg...” – Petőfi választásai (PIM)

Bán Bereczki Zsombor "átirata" Petőfi leveléről, http://mek.oszk.hu/06100/06126/html/ajpslev046.html

Vonzások és választások

A foglalkozás célja az, hogy közelebb hozza Petőfi Sándort mint embert a diákokhoz, és érzékenyítse a tanulókat a költő életútját átszövő választás- és döntéshelyzetek iránt. A foglalkozás során a diákok csoportokban, különböző drámapedagógiai munkaformákban dolgoznak, így mélyebben megismerkednek a döntéshelyzetek dinamikájával és Petőfi személyiségével. A foglalkozás végén közösen értelmezzük a feldolgozottakat, majd a költő életének végső, egyik legnehezebb döntéshelyzetére fókuszálunk. 

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja) 

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: „Ki vagyok én? Nem mondom meg...” – Petőfi választásai (PIM)

Az ember és a polgár - Petőfi Apostola

A foglalkozás során Petőfi egy sokáig negligált alkotását, az Apostolt vizsgáljuk meg. A műben előbukkanó fő témák nyomán kutatunk ezután Petőfi Sándor életének négy jelentősebb fordulópontja után. Az interaktív, alkotó csapatmunkára épülő tevékenységek lehetőséget biztosítanak a diákoknak, hogy hangot adjanak saját véleményüknek, gondolataiknak, és egy személyes kapcsolatot hozzanak létre a művel és a költővel.

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 forint a foglalkozás díja

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: „Ki vagyok én? Nem mondom meg...” – Petőfi választásai (PIM)

Érettségi tételeim – Életmű: Petőfi Sándor tájköltészete

A középszintű érettségihez igazodva kínáljuk ezt a múzeumi órát, melynek során a kiállítást az általunk válogatott tájversek segítségével dolgozzuk fel a diákokkal. A tanulók kooperatív készségére és kreativitására építve csoportokban kutatnak tárgyak után, majd a romantika mint stílustörténeti korszak kerül elemzésre festmények és Petőfi-versek segítségével. 

Időtartam: 1,5 óra 

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja) 

Kapcsolódó kiállítás: „Ki vagyok én? Nem mondom meg...” – Petőfi választásai (PIM)

Ismerjük meg a Petőfi Irodalmi Múzeumot! – Érettségi tétel: regionális kultúra

A múzeum történetének, gyűjteményének és programjainak rövid bemutatása.
A múzeumi bolt kínálata, kiadványaink, valamint honlapunk megismerése. A foglalkozáshoz hozzátartozik egy választott kiállítás megtekintése. Regionális kultúra témakörben érettségi tételnek ajánljuk.

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft/csoport (a foglalkozás díja)
Kapcsolódó kiállítás/helyszín: „Ki vagyok én? Nem mondom meg...” – Petőfi választásai (PIM)

Ki vagyok én? Kicsit másképp…

Mottó:

Hazádnak rendületlenül

Légy híve, oh roma!

Bölcsőd az s majdan koporsód is,

mely ápolja méhedet!

A nagy gettón kívül

Nincsen számodra hely!

Áldjon vagy verjen a Jóisten,

Itt lopnod vagy dolgoznod kell!

Oláh Mercedes Alexandra, Szénási Natália, Pénzes Tímea slam poetry parafrázisa, mely egy foglalkozás során született.

Petőfi Sándor Alekszand Petorvicsként látta meg a napvilágot, s (rövid, ám lélegzetelállítóan kalandos) élete során számos alkalommal szembesülnie kellett azzal, szülei szlovák származása befolyásolja az ő megítélését. (Hol egy szlovák származású tanár nehezményezte, hogy nem vesz részt a nemzetiségi önképzőkörben, hol választási hadjárat indult ellene, azzal vádolván őt, hogy a szlovák érdekeket szolgálná politikai tevékenységével).

A foglalkozás során a diákok megismerhetik Petőfi Sándor sokrétű személyiségén és művészetén keresztül, milyen válaszokat fogalmazott meg a költő, ha kirekesztéssel, előítéletekkel, etnikai feszültségekkel találkozott.

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft/csoport (a foglalkozás díja)
Kapcsolódó kiállítás/helyszín: „Ki vagyok én? Nem mondom meg...” – Petőfi választásai (PIM)

„Föltámadtam, jaj, föltámadtam”

 

„Én azt várom: valaki majd
Hivni fog
S édes, meleg szájjal
Sugja meg majd, hogy ki vagyok.”

 

Ki volt Ady Endre életében, mit jelentett halálában, hogyan emlékeztek meg róla kortársai, és hogyan emlékezhetünk rá mi, múlandóság és állandóság keresztmetszetében?

Ady Endre halálának 100. évfordulójára készült foglalkozásunk az eseményt történelmi, közéleti, magánéleti kontextusában állítja a fókuszpontba. Az Ady Emléklakás és A föltámadás szomorúsága című emlékkiállítás megtekintése során a résztvevők interaktív feladatok segítségével alakítják ki saját Ady-képüket.

Időtartam: 90 perc
Ára: 500 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)
Kapcsolódó kiállítás / Helyszín: Ady Emlékmúzeum, A föltámadás szomorúsága (PIM)

„Gondolod, hogy szívig-láttál”

„Egy fényképen láttam meg az arcát, és megszerettem” - meséli Boncza Berta Adyról írott visszaemlékezésében. De vajon hogyan találkozott a leányintézeti 16 éves lány és a zaklatott életű költő élete? Hogyan születik a rajongás? Lehet-e feltétel nélkül szeretni valakit, akit csak egyetlen fényképről ismerünk? Milyen hosszú út vezet egy levéltől a házasságig?

Az Ady Emlékmúzeumban folyó interaktív óra során a résztvevők felelevenítik Ady és Csinszka megismerkedésének történetét, valamint fényképek, levelek, visszaemlékezések elemzésével kerülnek közelebb e két nem mindennapi egyéniség megismeréséhez. Ady és Csinszka utolsó közös otthonában és tárgyai között bepillanthatnak a 20. század eleji magyar művészvilág egy szegletébe is.

Időtartam: 1 óra

Ára: 250 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás / Helyszín: Ady Emléklakás

„Minden vagyok, amit vártál”

Milyen lehet annak az embernek az első otthona, akinek évekig öt bőröndben van minden holmija? Miről mesélhet a kíváncsiskodónak egy ember személyes tere és tárgyai? Hogyan adott otthont Boncza Berta Ady Endrének?

Az interaktív foglalkozás a 20. század elejének lakhatási kérdései, a személyes tér élménye felől mesél Ady Endre éltének utolsó szakaszáról. A költő szövegeit, verseit és visszaemlékezéseket is feldolgozó beszélgetés során Ady Endre és Csinszka közös otthonába is betekintünk.

Időtartam: 1 óra

Ára: 250 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 Ft csoportonként (foglalkozás díja) 

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: Ady Emléklakás

Ünnepi kínálatunk a március 15-i nemzeti ünnepre

Minden tanévben készülünk a márciusi nemzeti ünnepünkre. Előzetes egyezetés alapján különböző programokat ajánlunk általános iskolások számára: Pilvax kávéház, Petőfitness múzeumi akadályverseny, 12 pont és Nemzeti dal nyomtatás a Landerer és Heckenast nyomda eredeti nyomdagépén.

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: PIM

Saját könyvtáram

A Petőfi Irodalmi Múzeum ex libris gyűjteményéből tartott rövid bemutatót követően saját ex libris elkészítése meglepetéssel, játékkal. Az elkészült alkotásokat a résztvevők hazavihetik.

Időtartam: 45 perc
Ára: 500 Ft diák 

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: PIM