Felső tagozatosok

 

Petőfi - másképp

Petőfi Sándor kilép a tankönyv, néha kissé szűkös, keretei közül és felfedezteti, a csapatokban játszó diákokkal, miért nem hasonlítanak arcképei egymásra, milyen ruhákat hordott, hogy vonzza az emberek tekintetét, és milyen kommentárokkal / történetekkel egészítené ki a róla szóló tankönyv-fejezeteket.

A diákok egy nagyon is valóságos, szerethető költőt ismernek meg, akivel, talán maguk is megdöbbennek majd, milyen sok közös vonásuk van.

Időtartam: 90 perc

Kiemelten ajánlott korosztály: 5. - 8. osztály

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: „Ki vagyok én? Nem mondom meg...” – Petőfi választásai (PIM)

 

„Hogy belépett János vitéz ez országba, / Mindent, amit látott, csodálkozva láta.”

A foglalkozás a János vitézre épül. A mű egy-egy jelenetét dramatikus feldolgozás során állítjuk párhuzamba a költő életének egy-egy epizódjával. A játékok során a tanulók felidézik ismereteiket a műről, dramatikus készségeik is fejlődnek, emellett a kiállítási térben való tájékozódást is gyakorolják. 

Időtartam: 1 óra

Kiemelten ajánlott korosztály: 5. osztály

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: „Ki vagyok én? Nem mondom meg...” – Petőfi választásai (PIM)

Ki vagyok én?

A tárlat feldolgozása során annak járunk utána, hogy hányféle módon válaszolta meg maga a költő a versben feltett kérdést. Milyen foglalkozásokon át vezetett a költővé válás útja? 

Gimnazistáknál az identitás és kultusz fogalmát bevezetve közelítjük meg egy írói életmű elmesélhetőségének kérdését. A foglalkozás során asszociációs játékot, drámajátékot, egyéni és csoportos munkaformákat alkalmazunk.

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja) 

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: „Ki vagyok én? Nem mondom meg...” – Petőfi választásai (PIM)

„Gondolod, hogy szívig-láttál”

„Egy fényképen láttam meg az arcát, és megszerettem” - meséli Boncza Berta Adyról írott visszaemlékezésében. De vajon hogyan találkozott a leányintézeti 16 éves lány és a zaklatott életű költő élete? Hogyan születik a rajongás? Lehet-e feltétel nélkül szeretni valakit, akit csak egyetlen fényképről ismerünk? Milyen hosszú út vezet egy levéltől a házasságig?

Az Ady Emlékmúzeumban folyó interaktív óra során a résztvevők felelevenítik Ady és Csinszka megismerkedésének történetét, valamint fényképek, levelek, visszaemlékezések elemzésével kerülnek közelebb e két nem mindennapi egyéniség megismeréséhez. Ady és Csinszka utolsó közös otthonában és tárgyai között bepillanthatnak a 20. század eleji magyar művészvilág egy szegletébe is.

Időtartam: 1 óra

Ára: 250 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás / Helyszín: Ady Emléklakás

„Föltámadtam, jaj, föltámadtam”

 

„Én azt várom: valaki majd
Hivni fog
S édes, meleg szájjal
Sugja meg majd, hogy ki vagyok.”

 

Ki volt Ady Endre életében, mit jelentett halálában, hogyan emlékeztek meg róla kortársai, és hogyan emlékezhetünk rá mi, múlandóság és állandóság keresztmetszetében?

Ady Endre halálának 100. évfordulójára készült foglalkozásunk az eseményt történelmi, közéleti, magánéleti kontextusában állítja a fókuszpontba. Az Ady Emléklakás és A föltámadás szomorúsága című emlékkiállítás megtekintése során a résztvevők interaktív feladatok segítségével alakítják ki saját Ady-képüket.

Időtartam: 90 perc
Ára: 500 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)
Kapcsolódó kiállítás / Helyszín: Ady Emlékmúzeum, A föltámadás szomorúsága (PIM)

Ünnepi kínálatunk a március 15-i nemzeti ünnepre​

Minden tanévben készülünk a márciusi nemzeti ünnepünkre. Előzetes egyezetés alapján különböző programokat ajánlunk általános iskolások számára: Pilvax kávéház, Petőfitness múzeumi akadályverseny, 12 pont és Nemzeti dal nyomtatás a Landerer és Heckenast nyomda eredeti nyomdagépén.

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: PIM

Ha a palota beszélni tudna…

A Károlyi-palota rejtett zugainak felfedezése közben a diákok megismerhetik a neoklasszicista épület és a Károlyi család történetét. 

Időtartam: 1 óra

Ára: 400 Ft/fő+ 5000 Ft csoportonként (vezetés díja)

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: PIM

​Saját könyvtáram

A Petőfi Irodalmi Múzeum ex libris gyűjteményéből tartott rövid bemutatót követően saját ex libris elkészítése meglepetéssel, játékkal. Az elkészült alkotásokat a résztvevők hazavihetik.

Időtartam: 45 perc

Ára: 500 Ft diák 

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: PIM

CAMERA OBSCURA

avagy milyen lehet egy fényképezőgép belsejében?
Fotó- és mozgóképtörténeti foglakozás, melyben a camera obscura működésétől eljutunk a zootrópig újra felfedezve a fényképezés és az ősmozi történetének legfontosabb vívmányait.

Időtartam: 2,5 óra

Ára: 6000 Ft / csoport, maximum csoportlétszám: 20 fő

SZABADULÓSZOBA ÉS KIÁLLÍTÁS
kombinált jegy iskolai osztályoknak

 

Tekints be a bábkészítés és a bábmozgatás rejtelmeibe és ismerd meg Arany János közismert műveinek bábszínházi adaptációit. Ha mindent megtudtál, kövesd a nyomokat és fejtsd meg a bábkészítő titkát a Detectivity szabadulószobájában. Agytekervények mozgatói, óriásbábok rugói egy ütemre járnak. Ismeretlen szerkezetek várnak megfejtésre. Bátorságod és képzeleted irányítsa lépteidet!

...és ne feledd minden szál Arany János kezében fut össze!

Osztálykiránduláshoz a legkiválóbb lehetőség, ráadásul alkalom nyílik kipróbálni egy teljesen új foglalkozást is Mesés bábok – bábos mesék című tárlatunkon.

Mi járhat egy báb fejében? vagy  Toldi Miklós Hősképző című foglalkozásainkon életkortól függően Arany János Toldi vagy Fülemüle című művét elemezzük bábművészeti szempontból.

A kétszer 90 perces programot olyan iskolai osztályoknak ajánljuk, akik a múzeumi látogatás mellett egy közös nyomozást is kipróbálnának egy budapesti szabadulószobában.
 

Ajánlott életkor: 8-14 év
Létszám: min. 20, max. 24 fő
Időtartam: 2x 90p + 30-35 perc utazás
Időpont:10:00- 11.30 és 12:30 - 14:00 (A foglalkozások bontott csoportban zajlanak, tehát az osztály egyik fele a szabadulószobában a másik a múzeumban kezd, aztán pedig cserélnek.)
Helyszín: A kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban (Károlyi u. 16.) tekinthető meg a szabadulószoba pedig a Rippl-Rónai u. 17. szám alatt található. A két helyszín közötti fél órás utazás fejenként két BKK jeggyel megtehető.

A kombinált jegy ára: 2000 Ft/ fő
A jegy a következőket tartalmazza:
Belépő és interaktív foglalkozás az egész osztálynak a Mesés bábok – bábos mesék kiállításon (Károlyi u. 16)
Belépő az egész osztálynak A bábkészítő mester - szabadulószobás nyomozásra (Rippl-Rónai u. 17.)

detectivity.hu