Szalon étkezőasztal

A tárgy leírása, részletek itt:

http://szimma.hu/keszady2/htmls2/R.82.107..html

 

A pesti lakás legnagyobb helyisége a „Kék szalon”, ahogy Bertuka nevezte, „közepén egy egytalpú kerek asztal és egy Nagymamától kapott, gyönyörű, régi hajlított lengyelországi garnitúra” – írja Csinszka egy barátnőjének, s folytatja az első vacsora-képpel: „a szamováron főzünk tojást mert a gázhoz nem értünk.”

Berta nem volt jártas a különféle ételek elkészítésében, a csucsai kastélyban nem volt rá szükség, és a svájci leánynevelő-intézetben is háztartást vezetni tanították az ifjú hölgyeket, mindenféle olyan dologra oktatták az ott bentlakókat, amit a leendő úriasszonyoknak tudniuk illett; társadalmi szerepük a háztartás koordinálása, felügyelete volt, a főzés maga nem az ő reszortjuk volt.  A cseléd, Ana Marcu, ahogy Berta nevezte, Vonyica még nála is fiatalabb volt, tapasztalatlan. A csupán 12 éves román lányka a csucsai faluból került a Boncza-kastélyba, onnan hozta magával a fiatalasszony, és a pesti Veres Pálné utcai lakás felszámolásakor még a Márffy-házasságba is vitte magával. Az évek során Csinszka szinte barátnői viszonyt ápolt vele, így az Ady és Márffy mellett töltött éveinek jó ismerője. Nem bántak vele szolgálóként, ridegen, valamiféle akkoriban szokásos hierarchiát éreztetve, és sohasem engedték a konyhában étkezni, hanem velük együtt evett az asztalnál. Eleinte tehát, sem a ház asszonya, sem a szolgáló nem igazán tudott főzni, úgy kellett lassan, kísérletezve megtanulni mindent, a saját kárukon.

Márffy Ödön említi az esetet, miszerint egy alkalommal sült malacot akartak feltálalni a vacsoravendégeknek, de nem tudták, hogy a húst locsolni kell sütés közben, így az olyan szárazra égett, hogy nem lehetett megenni, és hozatni kellett gyorsan valami harapnivalót a vendéglőből.

Csinszka és a festő egy közös barátjuk ügyében való intézkedés során közelebb kerültek egymáshoz, és Ady halála után egy évvel összeházasodtak. Adyval csak 4 év házasélet jutott, Márffyval 14 évig voltak házasok, mígnem a sokszor fejfájással küzdő – éjszakázó és sokat (divat)cigarettázó – Csinszka egy vendégek körében elfogyasztott vacsora után az asztalra borult, agyvérzést kapott. Csak 40 esztendős volt ekkor, és az élet iróniája, hogy az éveinek számát tekintve nem élte túl Ady Endrét.