Sétálj a sorok között

Itt olvashatsz azokról a városi bolyongásainkról, amelyekkel valamilyen módon kapcsolódunk a Petőfi Irodalmi Múzeum által képviselt gyűjteményhez, tudáshoz, kiállításokhoz és magához az irodalomhoz. 

Ballagtam éppen…

Séta Ady Endrével.

A költő születésnapja alkalmából eredünk a „városi bujdosó” nyomába, hogy végiglátogassuk vele kedves pesti helyeit, és felidézzük életének egy-egy állomását. A tematikus séta során a belvárosban barangolunk, Ady szerelmeiről, újságírói elhivatottságáról, szenvedélyeiről beszélgetünk, hogy végül elbúcsúzzunk tőle a Nemzeti Múzeum lépcsőin. Tartsanak velünk!

November 22.

péntek 17:00-19:00

Maximális létszám: 30 fő

Ára: 2000 Ft/fő elővételben a PIM jegypénztárában

Vágyrázta városunk

Séta Csáth Géza Budapestjén

 „Kettő húszkor indul a vonatom a Keletiről, a váróteremben még talán találkozhatunk."

Milyen szenvedélyek nyomait őrzik a bennünket körülvevő utcák, terek és mi hogyan viszonyulunk hozzájuk? Egy fiatal orvostanhallgatóval, Brenner Józseffel indulunk útnak a fővárosban, hogy saját szemünkkel és talpunkkal mi is megérezhessük, milyen lehetett vidékről érkezve ez a nyüzsgő, zörgő zenéjű metropolisz. Utánajárunk, kinek az írásából olvassa Csáth Géza Budapestet, hogyan ír róla, hol és kik között él benne?
Sétánk CSÁTH* A varázsló halála című kiállításhoz kapcsolódik.

Érdeklődés: muzeumped@pim.hu
Létszám: minimum 10 fő - maximum 25 fő
Belépő: 1000 Ft

 

Városi bujdosó

Ballagtam éppen…

E szép májusi hétvégén ismét Ady Endre nyomába indulunk, hogy elkísérjük őt kedves helyeire, a szerkesztőségbe, a kávéházba vagy éppen Lédához. Tematikus sétánkban a belváros néhány fontos emlékhelyét keressük fel, az Ady-Csinszka lakástól a Nemzeti Múzeumig.
Sétánk a Petőfi Irodalmi Múzeumból indul, és a közelben található Ady-emlékhelyeken kalauzolja végig az érdeklődőket.

Érdeklődés: muzeumped@pim.hu
Létszám: minimum 10 fő - maximum 25 fő
Belépő: 1000 Ft

Háromnegyed egykor, épp abban a pillanatban, mikor… 

Pál utcai fiúk séta önkénteseink szervezésében

Molnár Ferenc regényében saját gyermekkori emlékei bújtak el. Keressük fel a neki ihletet nyújtó, gyermekkori helyszíneket! Karaktereit felelevenítve kísérőink segítenek nosztalgiánk mögött meglátni a bennünk tovább munkálkodó múltat, megérteni, miért érezhetünk magunkhoz közelinek több mint száz évvel korábbi gyermektörténeteket.

Érdeklődés: muzeumped@pim.hu
Létszám: minimum 10 fő - maximum 25 fő
Belépő: 1000 Ft

Turisták. Bár. Hol?

„Rendkívül éles eszű ember lévén, máris tisztában vagyok a helyzettel. Ezek idegenek, akiknek Budapestet mutogatja az Idegenforgalmi Iroda. Nem rossz. Most legalább módomban van azt is kitapasztalni - hogy hat Budapest arra, aki először látja, és főként, hogy hat rám az ő első impressziójuk, amit így titokban lesek el.”
(Karinthy Frigyes, Mint idegen forgok Pesten)

Városi csatangolásunk közben nyomozunk, jeleket, benyomásokat gyűjtünk és hagyunk is magunk után. De kik azok az átutazók, idegenek, turisták, akiken megakad a szemünk? Megszólítanak bennünket az utcát járó könyvek szereplői, kávéházakba, kocsmákba invitálnak bennünket. Hogyan válaszolunk a kérdéseikre? Bűntörténet és irodalom kapcsolódik össze ezen a késő őszi estébe hajló alkalmon. Eljutunk az irodalmi szalon világától a faburkolatú kiskocsmáig.

„A Belváros nyitott kapui alá bedúdol a szél, itt-ott letépi a rosszul ragasztott lakócédulákat, tovaragadja a füstöt, amely a legkisebb kéményből is kitódul tél kezdetével, rossz éjszakát tutul az őrkatona fülébe, meleg családi otthonról regél az Elked kocsmájából kilépő agglegénynek, az új borral barátkozó korhelyeknek elmondja első kedvesüket, a szegényeknek a gazdag emberek bundáit, a Hét Bagoly fűtetlen szobáiban körmölő költőket és írókat műveik gyorsabb befejezéséhez ösztökéli, hogy sohase tudhassa meg senki, mi történt a Bazár olvasónőinek kegyeltjével, Gwendolinnal... csak az utcai köszörűs hajtja kerekét a Kecskeméti utcában nagyobb buzgalommal, mint valaha: a disznóöléshez szükséges kések és bárdok esztendős nyugalmukból ismét szolgálatba állnak…”(Krúdy Gyula, Hét bagoly)

Érdeklődés: muzeumped@pim.hu
Létszám: minimum 10 fő - maximum 25 fő
Belépő: 1000 Ft

Olvass várost!

Interaktív irodalmi séta téren és szövegen át

„Egyébiránt legokosabban teszi, ki Pestet egy könyvhöz hasonlítja. A Duna-parton pompáskodó házsort úgy tekintheti, mint címlapot. Az ajánlás, melyben hízelkedni szokás: a vendégfogadók. Előszó az utcai, úgynevezett nagyvárosi lárma. Tartalma házak, emberek, s egyéb hozzátartozandók. Mutatótábla az utcák nevei s boltcímerek”
(Garay János, Utcai élet)

Egy olyan sétára hívjuk a város kószálóit, ahol városi terekben és irodalmi szövegekben bolyongunk, így járjuk be az utcákat, tereket, épületeket. Párbeszédbe lépünk a felületeken felbukkanó szövegekkel, sőt mi magunk is gyűjtünk töredékeket, hogy utána megírhassuk közös tér-versünket, vagy utca-novellánkat. 

Mire jó egy múzeumépület kertjének padja? Mit gondolt Arany János, vagy Füst Milán egyes utcanevekről? A séta során beszélgetünk arról, kinek mit jelent a budapesti közeg, hogyan érintjük a város felületeit, halljuk hangjait, látjuk változásait.

Érdeklődés: muzeumped@pim.hu
Létszám: minimum 10 fő - maximum 25 fő
Belépő: 1000 Ft

 

SZÖVEG|TÉR, avagy a téma az utcán hever

Olvastál már házfalat, kerítést, járdát?

Az utcákon járva, nézelődve sokszor találkozunk szövegekkel plakátok, emléktáblák, hirdetések, kirakatok feliratainak formájában. Elmegyünk mellettük és sok esetben nem is gondolunk arra, hogy ezek a szövegek olyan források, amelyek megmutatják azt, hogy éppen milyen korban járunk, mi az, ami a közeli, vagy a régebbi múltban történt a környéken, vagy zajlik épp körülöttünk. Egy egész szöveges univerzum fon bennünket körül, olyan szöveges bázis, amit felhasználhatunk arra, hogy emlékezzünk, beszélgessünk, alkossunk.

A Károlyi-palota körül olyan intermediális sétára indulunk, amely során felkutatjuk régi és egészen friss nyomait a szöveges emberi létezésnek, megismerjük a múzeum épülete körüli történeteket és közösen gyűjtögetünk ebből a kincsből, hogy a séta végén megalkothassuk saját térversünket, utca-sorainkat, házfal-szonettünket.

Érdeklődés: muzeumped@pim.hu
Létszám: minimum 10 fő - maximum 25 fő
Belépő: 1000 Ft