A honlapról

Az író halála óta eltelt közel harminc év nagyon sok tényt tárt fel, elérkezettnek látszik az idő egyfajta összegzésre, rendszerezésre. Honlapunk célja, hogy a legfontosabb aspektusokból (életrajz, hagyaték, az író kapcsolatai, műrészletek, friss megjelenések) bemutassuk a kassai polgárt. A Petőfi Irodalmi Múzeum kiemelt feladatának látja ezt azért is, mert a nálunk található Márai-hagyaték mellett tekintélyes az íróhoz kapcsolódó, a Múzeum állományában lévő képzőművészeti- és kézirat gyűjtemény is, melynek köszönhetően a PIM az író életművének elsődleges kutatóhelyévé vált.

Márai Sándor az utóbbi évek, évtizedek egyik legtöbbet idézett írója. Életműve idehaza és a nagyvilágban egyaránt ismert és elismert: kötetek, játék- és dokumentumfilmek, kiállítások mutatják be műveit és személyiségét. Az író halála óta eltelt közel harminc év nagyon sok tényt tárt fel, elérkezettnek látszik az idő egyfajta összegzésre, rendszerezésre. Honlapunk célja, hogy a legfontosabb aspektusokból (életrajz, hagyaték, az író kapcsolatai, műrészletek, frissen megjelent művek és róla szóló irodalom, bibliográfiák) bemutassuk a kassai polgárt. A Petőfi Irodalmi Múzeum kiemelt feladatának látja ezt azért is, mert a nálunk található Márai-hagyaték mellett tekintélyes az íróhoz kapcsolódó, a Múzeum állományában lévő képzőművészeti- és kézirat gyűjtemény is, melynek köszönhetően a PIM az író életművének elsődleges kutatóhelyévé vált.
Célunk, hogy segítsük a tudományos kutatást, szakdolgozatot vagy doktori értekezést írókat, ugyanakkor szeretnénk bevezetni a Márai-világba az író iránt érdeklődő olvasókat is. Bibliográfiákkal, kronológiákkal, térképpel kalauzoljuk a csaknem kilenc évtizedes életpályán való eligazodást, emellett minden napra adunk egy-egy gondolatot az író valamelyik művéből illetve minden hónapban részletesebben bemutatunk egyet az íróhoz kötődő tárgyak, fotók, kötetek, kéziratok stb. közül.

Természetesen szívesen fogadjuk az olvasóinktól érkező kiegészítéseket, pontosításokat a PIM címén vagy közvetlenül a marai@pim.hu címen. Nyitottak vagyunk a felajánlásokra is: ha valaki az íróval kapcsolatos fotót, tárgyat, újságot őriz, és rendelkezésünkre bocsátja (akár csak egy másolat erejéig is), beillesztjük a Petőfi Irodalmi Múzeumban található tekintélyes Márai-gyűjteménybe és lehetőség szerint honlapunkon is bemutatjuk pl. A hónap Máraija rovatban. Örömmel vesszük, ha az író életművének kutatói részleteiben vagy teljes terjedelmében honlapunk rendelkezésére bocsátják Máraival foglalkozó tanulmányaikat, így remélhetőleg valódi könyvtárrá bővül a már jelenleg is gazdag értekezés-gyűjtemény.
Honlapunkat abban a reményben bocsátjuk útjára, hogy az íróval kapcsolatban minden érdeklődő talál valamilyen érdekességet vagy információt, mely felkelti a figyelmét és Márai valamely művének olvasására, újraolvasására vagy az író személyének mélyebb megismerésére serkenti.

Mészáros Tibor

A honlapot készítették

Mészáros Tibor (tartalom, szerkesztés)
Palkó Gábor (honlapterv, szerkesztés)
Kómár Éva (szerkesztés)
Szita Barnabás (logó, fejléc)