Márai napok

A Márai-nap ötlete 2005-ben merült fel először, látva az író világsikerét, életművének sokrétű kutatását és annak eredményeit, és nem utolsó sorban azt az érdeklődést, mely gyakorlatilag állandónak mondható volt. Mindehhez hozzájárult még az a tény is, hogy műveinek újbóli hazai megjelenése óta számos változáson ment át a róla kialakított kép, egyre hozzáférhetőbbé váltak alkotásai, ezzel folyamatosan átértékelődött az életmű. A szakirodalom is egyre markánsabb véleményt, irányvonalakat mutatott a Márai-oeuvre-rel kapcsolatban, több alkalommal bemutatva az ellentmondásokat, és kinyilvánítva ellenérzéseket, egyes művek "túlértékelt" voltát.

Ésszerűnek mutatkozott egy komplex programsorozat létrehozása, mely igyekszik minden olvasói, érdeklődői réteget megszólítani. Így alakult ki a Márai-napok szerkezete: egy téma középpontba állítása, mellyel kapcsolatban tudományos előadások és/vagy beszélgetés hangzanak el, frissen megjelent Márai- vagy róla szóló kötet bemutatója (általában a Helikon Kiadóval karöltve), könyvvásár és valamely műve irodalmi adaptációja (filmbemutató, színházi előadás, irodalmi est.)

Az első Márai napot 2006-ban, a "Köszönöm a sorsnak, hogy ember voltam" című képeskönyv megjelenése és Márai 106. születésnapja alkalmából tartottuk a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Ezt követően 2008-ban az Uránia Nemzeti Filmszínházban és 2010-ben ismét a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartottuk a soron következő Márai-napot. A köztes időszakban is voltak nagyobb szabású Márai rendezvényeink (2008 novemberében a PIM-ben filmpremier és kötetbemutatót tartottunk például). A jövőben sem szeretnénk lemondani e hagyomány folytatásáról, s ha újabb lehetőség adódik, bemutatjuk az aktuális témákat és alkotásokat, a középpontba változatlanul Márai Sándort helyezve.