Egy sorozat utolsó kötete

Utolsó kötetéhez érkezett a bedekker sorozat, mellyel az olvasók végigjárhatták Márai életének helyszíneit: a gyermekkort és az örök visszatérést megjelenítő Kassa (Régi Kassa, álom), a fővárosi korszakot bemutató Budán lakni világnézet, a Franciaországban töltött éveket szemléző Párizsi vasárnapok mellett az emigráns utazó portréját rajzolta meg az Itália életérzés és az Amerika délibáb. „Kiegészítésként” jelent meg az erdélyi útjairól szóló írásokat tartalmazó Erdélyi emlék. A sorozat utolsó kötete a legutóbbi könyvhéten napvilágot látott Német farsang, ami a németországi évek (1919–1923, 1933) mellett a Bécshez kapcsolódó írások szövegeiből tartalmaz részleteket, a megszokott fotóillusztrációkkal.

A bevezető tanulmány feltárja azokat a kapcsolódásokat, melyek az író utazásai, kint tartózkodásai során alakultak és formálódtak, és amelyek óriási változáson mentek át 1933-ban, Hitler hatalomra jutása idején kint töltött élményei hatására.

Bécs egészen más képet mutat: nem elsősorban korszak, hanem (Kassára emlékeztető módon) visszatérés az egykori élményekhez, hangulathoz, légkörhöz a város nevezetességeivel, a művész-rokon Wiesenthal családdal, a Monarchia élménnyel.