2014 Február

Február

A most hazaérkezett Márai-kéziratok - vagy Beszéljünk másról?

 

Köztudomású, hogy az író hagyatéka 1997-ben került haza Magyarországra a Petőfi Irodalmi Múzeumba, ezt követően 2005-ben a Teljes Napló kéziratait vehettük kézbe Budapesten. Néhány napja újabb szenzációnak örülhetünk.

 

 

Az író hagyatékát rendelkezésre bocsátó torontói Vörösváry Kiadó, nevezetesen Gaal Csaba hazajuttatta a Helikon Kiadón keresztül a még kint lévő kéziratokat, mely elsősorban a Szabad Európa Rádióban elhangzott jegyzeteket tartalmazza az 1950-es évekből. Ugyanakkor újdonság, hogy az író útirajzokat is felolvasott rádiós évei alatt, és Diary of New York címmel is tartott egy sorozatot. Mindezek mellett néhány levél is érkezett e hagyatéki pótlással.
A nem is távoli tervek szerint a Helikon Kiadó elkezdi a Szabad Európa Rádióban felolvasott jegyzetek kiadását, melynek első kötete már az Ünnepi Könyvhétre várható, Fedőneve: Ulysses címmel, az előkészítő, a kötethez fűződő munkálatok elkezdődtek, hiszen a hagyatékban a most érkezett kéziratok nélkül is nagyon sok felolvasás megtalálható volt.