2013 Július

Július

Márai szülőháza Kassán

 

Talán az erősen változó nyári időjárásnak tudják be honlapunk olvasói, hogy ismét elővesszük az író szülőházának kérdését, hiszen két évvel ezelőtt már bemutattuk az egykori Szekfű utcai házat jelenlegi formájában. A történet azonban úgy tűnik, nem ért véget ezzel: lehet, hogy csak most láthatják Márai valódi szülőházát. A felfedezés ismét csak Ötvös Anna kassai történésznek köszönhető; ő találta meg az író 1915-ben megjelent, minden bizonnyal első írásait. Az alábbi sorokat tőle idézzük, szerkesztés nélkül.

 

 

Márai Sándor  1900. április 11-én este 8 órakor született Kassán a Szekfű utca 6-os számú házban. Ezt a címet máig tévesen a Bočná utca 2-es számú házzal azonosítják valószínűleg azért, mert a Szegfű utcát a 20. század folyamán többször is átnevezték és átszámozták. 1912-ben a Szathmáry György nevet kapta. A kassai címtárak és háztulajdonosok jegyzéke alapján 1900-ban a Szegfű utcában mindössze hat házszám volt található, míg 1912-ben a vele teljesen azonos Szathmáry György utcában már 20.
Mi történt? Felépítettek 14 házat egyik napról a másikra? Nem, hanem házszámot kaptak az addig azzal nem rendelkező épületek is, ugyanis Kassán befelé építkeztek a polgárok, ami azt jelenti, hogy az utcai homlokzat mögött hosszú házak és udvarok voltak találhatók, amelyek a párhuzamos utcákban végződtek. A Szegfű utca a Fő utcával párhuzamos jelentéktelen kis utcácska volt, ahová a Fő utcai házak hátsó épületszárnyai torkollottak.
Tulajdonképpen a háztulajdonos személye az, ami segített beazonosítani Márai Sándor szülőházát. 1900-ban a Szegfű u. 6-os számú ház tulajdonosa Stark Nétus volt, 1906-ban pedig már Glück Jakab. Az 1912-es hivatalos házjegyzékben Glück Jakab Szathmáry György utca 9-es számú háza azonos a Hunyady u. 7-tel és a Várkapu u. 26-tal. Tehát egy olyan épületről van szó, amelynek három utca felől is volt bejárata. Az 1913-14-es cím- és lakásjegyzékben pedig pontosan szerepel, hogy a Hunyady u. 7-es számú épület tulajdonosa Glück Jakab, s ez a cím azonos az egykori Szegfű utca 6-tal.
Ma ez az épület a Timon utca (Timonova) 1. sz. alatt található, a Thália Színház Márai Stúdiójának közvetlen szomszédságában. A házon ma is látható az SN monogram, ami egykori háztulajdonosa nevének kezdőbetűi (Stark Nétus). A Bočná (egykori Szegfű) utca felől ma már nincs bejárata az épületnek.