2013 Január

Január

Márai Sándor tér

 

Természetes, időszerű és örömteli, hogy rövidesen közterületet neveznek el Márairól szülővárosában, Kassán. Talán nem is lehetne méltóbb kezdete a város ezévi programsorozatának.

 

 

Január 20-án délután két órakor Márairól nevezik el az író egykori lakhelyét is jelentő Mészáros utca és a Fegyverház utca kereszteződésénél található teret, ahol az író szobra is található. Fontos pillanat ez, mert - talán a város vezetése is érezte - régi adósságot ró le világhírű szülöttük előtt és Kassa mai polgárai, különösen akik most ismerkednek meg nevével, életművével, még inkább tudomásul vehetik , hogy Márai Sándor megkerülhetetlenül fontos személy a múltban és a jelenben egyaránt.
Tudatosan és sok előkészítés után indítják ezzel az eseménnyel az Európai Kulturális Főváros 2013-as programjait Kassán, és őszintén reméljük - már csak azért is, mert Márai az egyik kiemelt személyisége az évnek -, többször találkozhatunk még az író személyével az év során, hiszen az egy éves előkészítő projekt, mely az emlékszobát, a dokumentumfilmet, térképet és brosúrát létrehozta, csak előjátéka volt jelen évnek. Úgy legyen!
És persze felmerül a kérdés, Budán mikor határozzák el köztér elnevezését Márairól, aki szerint Budán lakni világnézet.