2011 Augusztus

Augusztus

A csöndes lakó című kötet előfizetési felhívása

 

Az írónak több olyan művéről tudunk, mely csak címről, egy máshol említett hivatkozásból vagy éppen egy előfizetési felhívásból ismert.

 

 

Ezek sorába tartozik A csöndes lakó című korai, valószínűleg 1922 körüli elbeszéléskötet is. A gyűjteményről mindössze annyit tudunk, amennyit az ív szövege elárul, maga az író sehol sem emlékezik meg e műről. "Az alaphang, amit a szerző a vezérnovellában megüt, végigrezeg az egész könyvön; az emberek, akik felvonulnak előttünk, igénytelen hadsereg, mind csöndes lakók az élet nagy bérházában" - szól az előfizetésre csalogató szöveg, mely kétséges, hogy mekkori sikert jelentett volna az ekkoriban még szinte ismeretlen író számára. Vélhetően az expresszionizmus jegyeit hordozta magán a tíz írás, mely nem kizárható, hogy napilapokban is megjelent írásainak gyűjteméne.
Valószínűleg nem tévedett sokat a kis dokumentum, amikor ezt írta Márai megjelenés előtt álló kötetéről: [az író] "kvalitásai túlemelik a könyvet az átlagon; nem a nagyközönség változó ízlésének íródott, de egy egyéni és harmonikusan fejlődő világnézet öntudatos megnyilvánulása.”