Töredék Tandori

Szilágyi Lenke képreflexiói

Irodalom és fotográfia ismét együtt a PIM és a Budapest FotóFesztivál együttműködésében. Az Arany Jánost fényképezők 2018-as bemutatása, illetve a tavalyi Kányádi Sándorra emlékező fotókiállítás után újra szó és kép sajátos viszonyát helyezi fókuszába egy különleges kiállítás.

Ezúttal a tavaly elhunyt Tandori Dezső roppant életművének kis, de izgalmas szeletére reflektál a kortárs magyar fotográfia egyik legizgalmasabb alkotója, Szilágyi Lenke. A költő, író, műfordító képverseket és rajzokat is hagyott hátra szép számban. Ezek a különös, sokféle témájú és stílusú vizuális művek lényegében rokoníthatók Tandori irodalmi megnyilvánulásaival. Kísérletező kedvről, kifogyhatatlan ötletekről, sodró erejű fantáziáról, humorról és lenyűgöző alkotó erőről árulkodnak.

Ahogyan Tandori, úgy Szilágyi Lenke is besorolhatatlan alkotója a magyar művészetnek. Hasonló kísérletező kedv és alkotó erő jellemzi mind a kettőjüket. Tandori-rajzok inspirációjára született Szilágyi Lenke fotográfiák? Az irodalom és a fotográfia párbeszéde nemcsak műfajokon ívelhet át, hanem az élők és eltávozottak közötti terra incognitán is.

A Töredék Tandori nemcsak Tandori Dezső első verseskötetének címére, a Töredék Hamletnek című könyvre reflektál, de a vállalkozás szükségszerűen töredékes, nagyon is „tandoris”, mégis ambiciózus jellegére utal.

Kurátor: Szarka Klára

 

A kiállítás a Budapest Fotófesztivál hivatalos programjának része.

A kiállítás nyitva 
2020. április 7. - 2020. szeptember 6.