Photobook 3.0

Harmadik alkalommal láthatóak hazai fotót használó vizuálisművészek photobookjai a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A photobook egy olyan művészeti kifejezőeszköz, ahol a fotóanyag szerves részét képezi a könyvformátum, azon belül a képek elrendezése, az anyaghasználat és a kötés. Egy-egy projekt ilyen formában való bemutatása jelentéstöbblettel bír, hiszen már nem csak láthatjuk az elkészült képeket, hanem kézbe vehetjük, tapinthatjuk azokat.

 

A kiállítássorozat célja, hogy évről évre felsorakoztassa a legérdekesebb könyveket, bemutassa a friss tendenciákat és a műfaj változásait. Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Photobook 3.0-át nevezhetjük hagyományteremtőnek, azzal az újdonsággal, hogy az első két eseményhez képest a kiállítás szervezésében a MAMA photobooks is részt vesz, így idén nem csak az FFS - a kiállítássorozat alapíótja - tagjainak munkái lesznek láthatóak.

Az idei kiállítás egyik fő gondolata, hogy közelebb hozzuk a közönséget egy photobook megalkotásának és életútjának fázisaihoz, ezért dummykat, azaz könyv prototípusokat, mint kiindulási pontokat is bemutatunk. Egy könyv életében az előkészületek után a következő fontos pillanat lehet például egy könyvbemutató, egy - akár a jelenlegihez fogható - kiállítás, ahol az alkotó be tudja mutatni művét. De mi következik ez után? Kiadás, sorozatgyártás, sajtómegjelenés, közösségi finanszírozás, értékesítés, fesztiváloztatás, pályáztatás, elajándékozás vagy polcon való porosodás?

Az alkotások bemutatására egy további lehetőség a fentiek mellett az úgynevezett flip through videó, mely képes az elkészült alkotás kiegészítőjévé, vagy akár szerves részévé válni, akárcsak egy zeneszámhoz kapcsolt videoklip. Ezért inspirációként és a külföldi művek felé való nyitásként a 2016-os flipbook award shortlistes videóit vetítjük a kiállítótérben.

 

A kiállítás nyitva: 2017. június 10–23., kedd-vasárnap 14-18 óra

A kiállítás nyitva 
2017. június 10. - 2017. június 23.