Ez bejött!

Új szerzemények A-tól Z-ig
Kíváncsi rá, hogy milyen háttérmunka zajlik egy múzeumban? Érdekli Önt a tárgyak rejtőzködő története? Akkor látogasson el az Ez bejött! című kiállításunkra!
Amikor eljön hozzánk, talán nem is gondol arra, hogy egy múzeum ereje a gyűjteményében rejlik, illetve abban az értékőrző munkában, amely a színfalak mögött láthatatlanul zajlik, abban, hogy muzeológusai milyen szempontok alapján választanak, és hogyan mérlegelnek. Legújabb kiállításunk az elmúlt évtized új szerzeményein keresztül rendhagyó módon szeretné bemutatni a PIM gyűjteményező munkáját. Szólunk a szerzeményezések néha kalandos menetéről, rendhagyó módon bevezetjük a látogatót raktárainkba és megmutatjuk a restaurálás körülményeit.
 
A múzeum tereiben századok fognak találkozni, határon inneni és túli múlt fonódik össze, sajátosan új, izgalmas kontextusok alakulnak ki. A lehető legtöbb tárgyat szeretnénk bemutatni, ezért a termek egyes falait a látványtárakat idéző módon alakítjuk ki, másutt egy-egy fontosabb hagyaték vagy műtárgy saját történetének elmondásán túl irodalomtörténeti jelentőségüket is kiemeljük. 10 nagy írói hagyatékot, összesen több mint 500 tárgyat, kéziratot, fényképet, festményt ismerhet meg a kiállításon a látogató. Képek, filmek, hangok és szövegek színes kínálata várja az érdeklődőket.
 
A középpontba állítjuk múzeumunk egyedülálló sajátosságát is, az írói hagyatékok sokoldalúságát megőrző gyűjteményünk komplexitását. A Kézirattárba, Könyvtárba, Művészeti és Relikvia tárba, a Médiatárba került anyagokból válogatva kiállítjuk Berzsenyi Dániel, Csáth Géza, Móricz Zsigmond, Németh László, Lányi Sarolta, Faludy György, Szilágyi Domokos és az Újholdas szerzők hozzánk került kéziratait. Kaffka Margit íróasztalán Schöpflin Aladár írógépe áll, mellette József Attila kopottas széke, a falon függ Arany János ódon órája és Polcz Alaine tükre, Ignotus Pál zsúrkocsiján Határ Győző csillogó kávéfőzője és Szentkuthy Miklós üvegkelyhe kap helyet. A fal mellett magasodik Kosztolányi kalandos utat bejárt könyvespolca, melyet az évtizedek során még félbe is fűrészeltek, de mégis rá lehet ismerni a hajdani pompás könyvtár célszerűen megtervezett bútorára. Rajta Kosztolányi könyvtárának több mint negyven kötete, mely egész más úton került gyűjteményünkbe. Most e kiállítás keretében a zöld tintával jegyzetelt könyvek végre visszakerülhetnek eredeti helyükre.  Bemutatjuk azt a pénztárcát is, melyet Szendrey Júlia saját kezűleg hímzett Petőfi Sándornak, és azt a George Sand kötetet, melyet Arany János dedikált Petőfi Sándornak.
 
Az elmúlt tíz év képzőművészeti gyűjteményéből válogatva megtekinthető lesz az írói portrék és a művészi illusztrációk hosszú sora, böngészni lehet fotógyűjteményünk és dedikált köteteink ritka darabjai közt, meghallgathatóak irodalmi interjúink is. Külön gonddal mutatjuk be az elmúlt év legfontosabb szerzeményét, a Radnóti Miklósné hagyatékából vásárolt képek és kéziratok együttesét.
 
A muzeológus nemcsak feldolgoz, hanem értelmez is, faggatja a tárgyakat és kéziratokat, nyomoz és megfejt, kontextusba helyez. Most az új kiállításunk rendezésekor gyűjteményünk legértékesebb darabjainak és egyúttal saját munkánknak az értelmezését is célul tűztük ki.
 
Sajtómegjelenések
 
 
 
A kiállítás nyitva 
2015. december 16. - 2016. május 29.