Egy fantasztikus történet – Karen Blixen

2008. november 20. – 2009. március 15.
A Dán Kulturális Intézet és a PIM közös kiállítása
A kiállítás kurátora: Marianne Wirenfeld Asmussen és Frans Lasson 
Karen Blixen a lenyűgözően egyedi karakterű író, a huszadik századi dán irodalom "nagyasszonya" fantasztikus élettörténete épp oly drámai és rendkívüli, mint amilyenek írásai.
Fő műve, a Hét fantasztikus történet 1934-ben jelent meg Amerikában, s egy csapásra megalapozta írói hírnevét, nevét világszerte ismertté tette.
Az 1958-ban publikált A sors anekdotái című kötetében napvilágot látott Babette lakomája alapján készült film 1988-ban elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjat.
Karen Blixen a Koppenhágától északra fekvő Rungstedlundban született 1885-ben, s bár élete nagy részét itt töltötte 1962-ben bekövetkezett haláláig, meghatározó élmény volt számára az a 17 év, amit egy kenyai kávéültetvényen töltött.
Önéletrajzi ihletésű regénye, a Volt egy farmom Afrikában kivételes érzékenységgel és érzékletességgel írja le a tájat, mutatja be a telepesek és az ültetvényen dolgozó bennszülöttek életét.
A regény beszámol a svéd nemesi családból származó unokatestvérrel, Bror von Blixen-Finecke báróval kötött sikertelen házasságról és ellentmondásos kapcsolatáról  a  szintén arisztokrata angol vadásszal és pilótával, Denys Finch-Hattonnal.
A regény alapján Távol Afrikától címmel Sydney Pollack készített filmet 1985-ben, amelyet hét Oscar-díjjal jutalmaztak.
Írói pályája valójában akkor kezdődött el, amikor a zátonyra futott házassága, kávéültetvényének kudarca és szerelme halála miatt összetört asszony 17 Afrikában töltött év elteltével visszatért Dániába. A külvilág szemében erős és lenyűgöző, nemtörődöm asszony, aki minduntalan átlépte a viselkedés társadalmi normáit, a kemény felszín alá rejtette személyes sérelmeit, fájdalmait, melyek időnként mély depresszióba sodorták.
 
A különleges kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Dán Kulturális Intézet együttműködése révén valósult meg.
A kiállítás nyitva 
2008. november 20. - 2009. március 15.