János vitéz - szakkatalógus

A János vitéz-emlékkiállítás egy folyamatosan bővülő virtuális tárlat, amelynek építésében évről évre  ötödikes osztályokkal működünk együtt. A kiállítás kurátorai, vagyis a résztvevő gyerekek, egy kreatív íráson alapuló workshopon vesznek részt, amelyben új szereplőkkel bővítik a János vitéz világát, majd a történeteik alapján virtuális kiállításokat hoznak létre a Thinglink prezentációs eszköz segítségével. 

2022-ben a munka során gyűjteni kezdtük az új szereplők történeteihez kapcsolódó tanúságtevő és élettörténeteket, tárgyakat is. Csakúgy, mint Petőfi műve, a gyűjteményben szereplő tárgyak mindegyike tisztán a fantázia szüleménye.  

A gyűjteményezés során kutatóink interjúkat készítettek az érintettekkel, akik nagylelkűen felajánlották a Meseország szerte hősként tisztelt vándorhoz kapcsolható személyes tárgyaikat a jövő János vitéz kutatói számára.  Adományozóink közözött tudhatjuk például János vitéz eddig nem ismert családtagjait, eltűntnek hitt testvéreit, édesapját, édesanyjának szellemét, riválisait, üzlet- és ellenfeleit, segítőit, illetve Meseország azon számos lakóját, akikkel közös kalandokban osztozott, vagy akik egyszerűen csak nyomon követték fordulatokban gazdag életét. Az itt bemutatott tárgyak az ő történeteikhez adnak kulcsot a szakavatott érdeklődők számára. A gyűjtemény igyekszik a tárgyak történetét nyomon kísérni a különböző tulajdonosokon át készítésüktől a gyűjteménybe kerülésükig.