Térey-ösztöndíj

A magyar kultúra napján indul útjára

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a tervek szerint január 22-én, a magyar kultúra napján indítja el a Térey Jánosról elnevezett alkotói ösztöndíjat.

Az ösztöndíjasok jelölésére felkért írószakmai szervezetek: Magyar Írószövetség, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata, Magyar PEN Club, Szépírók Társasága, más hazai és határon túli intézmények, könyvkiadók, irodalmárok és irodalomtörténészek közül 36-an vettek részt a kiválasztási folyamatban, amelynek eredményeként összesen 337 személy neve került a jelöltlistára. Közülük kuratórium választja ki azt a 30-at, akik a következő években az alkotói középgenerációhoz tartozó, 35 és 65 év közötti írók, költők részére juttatott díjazásban részesülnek. A kuratóriumot a tavaly elhunyt költő, drámaíró özvegye, Harmath Artemisz vezeti.

A digitális tartalomszolgáltatások fejlesztésének sorában a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) könyvtárát 100 posztumusz tag teljes életművével tervezi bővíteni a Múzeum. A jelölésre felkértek összesen 348 jogdíjas magyar alkotó: írók, költők, irodalomtörténészek felvételére tettek javaslatot. A bővítéssel a DIA honlapján ingyenesen elérhető művek száma néhány éven belül a jelenlegi kétszeresére emelkedik.