Pilinszky 100/40 – Pilinszky János színházi és filmes víziója ma

Pilinszky 100/40 – Pilinszky János színházi és filmes víziója ma címmel a Károli Gáspár Református Egyetem, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Csokonai Színház és a Nemzeti Színház Pilinszky János születésének 100., halálának 40. évfordulójára programsorozatot és tudományos konferenciát szervez a Károlyi-Csekonics-palotában (1088 Budapest, Reviczky u. 6.).

A november 26-ára tervezett tudományos konferencia témája a szerző színházhoz és filmhez kapcsolódó tevékenysége, azaz

  • színházkoncepciója,
  • dráma- és kritikaírói munkássága,
  • ennek forrásai,
  • munkáinak színházi és filmes feldolgozásai,
  • ezek hatástörténete, utóélete,
  • irodalom-, színház-, és filmtörténeti jelentősége a műfajköziség lehetőségeinek maximális figyelembevételével.

A meghívott előadók a témában már publikált egyetemi oktatók, kutatók, művészek, jelenlegi vagy volt egyetemi hallgatók, doktoranduszok. Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés egészíti ki, melynek előzményei voltak a 2016-ban a Kossuth Klubban, illetve a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Pilinszky János színházkoncepciójának időszerűsége 1-2. címmel lezajlott beszélgetések, illetve három könyv:    

A konferenciát művészeti események: éjszakába nyúló performansz, az Urbi et orbi alapján készülő beszédoratórium, továbbá versszínházi előadás, 50 napon át tartó YouTube bejelentkezés, augusztus 19-től a születésnapig tartó 100 napban rádiós műsorok, illetve Facebookra feltett vizuális anyagok egészítik ki. A károlis hallgatók az eseményt megelőzően kreatív feladatok megoldásával Pilinszky pontokat gyűjthetnek, Pilinszky-idézetekhez mozgóképes anyagokat készíthetnek. A részleteket fokozatosan teszi közzé az egyetem a Facebook-oldalán és a honlapján.

A programok szervezői: Bethlenfalvy Ádám, Dóczy Péter, Lázár Balázs, Maczák Ibolya, Pacskovszky József, Prontvai Vera, Sepsi Enikő (projektvezető), Visky András.