Pályázati felhívás amatőr bábtervezőknek tárgybábok megtervezésére és elkészítésére

A Petőfi Irodalmi Múzeum pályázatot hirdet amatőr bábtervezők részére Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményéhez kapcsolódó tárgybábok megtervezésére és elkészítésére a Petőfi Sándor emlékév keretében 2022 őszén induló János vitéz (h)arcai című utazó múzeumpedagógiai foglalkozáshoz. A nyertes pályaművek az előbbi kezdeményezés részeként bejárják az országot.

Információk a János vitéz (h)arcai című programról

A kezdeményezés középpontjában Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeménye áll. A cél olyan utazó múzeumpedagógiai foglalkozások létrehozása, amelyek izgalmas formai és vizuális megoldásokat használva közelebb tudják hozni az általános iskolásokhoz Petőfi Sándor klasszikusát. A szándék, hogy olyan gyerekekhez is eljusson a bábjáték öröme, akiknek korábban nem volt lehetőségük a báb műfajával megismerkedni.

A több modulból álló program második témája a 11-12 éveseket megszólítva épít a szereplők és a cselekmény ismeretére. Ebben a foglalkozásban a tárgyanimáció segítségével a műben fellelhető konfliktusokkal foglalkoznak a gyermekek. A múzeumpedagógiai játéktér a látványtervezővel együttműködésben úgy kerül kialakításra, hogy abban megjelenhessenek a jelen pályázat tárgyát képező tárgybábok.

Tájékoztatás a várt pályázati anyagokról

Hétköznapi használati tárgyakból készült bábokat keresünk. Pályázni legalább három bábfigura tervével lehet. A bábfigurák kapcsán elvárásunk, hogy egy-egy jellegzetességük révén emlékeztessenek Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményének egy adott szereplőjére. A különböző karakterekről készülő bábokhoz felhasznált tárgyak vagy anyagukban (pl.: fémek, papírok, textilek vagy műanyagok) vagy funkciójukban (pl. étkészletek, lábbelik, szerszámok vagy írószerek stb.) kapcsolódjanak egymáshoz.
A tárgybáboknál fontos szempont, hogy gyerekeknek készülnek és az utazó múzeumpedagógiai foglalkozás során kerülnek felhasználására, ezért strapabírónak kell lenniük.
A tárgybábok maximális mérete: 35x35x35 cm

Pályázati feltételek:

A pályázó olyan amatőr bábtervező lehet, akinek bábtervező, látványtervező vagy képzőművészeti végzettsége (még) nincsen.

Pályázni az alábbiak benyújtásával lehet:

• 3 különböző szereplőről készült bábterv pdf-ben összefűzve (tárgybábonként 3 különböző nézet, 1 db méretezett kivitelezési terv és az elkészült bábról több oldalról készült fénykép);

• a három elkészített tárgybáb;

• kitöltött és aláírt jelentkezési lap.

Jelentkezési határidő:

2022. július 15. 15.00 óráig való beérkezéssel postai úton vagy személyesen az OSZMI Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet NKft. Bábtárába (1013 Budapest, Krisztina krt. 57.), egyidejűleg a dokumentáció elektronikus úton való megküldésével a lovas.lilla@oszmi.hu és helmich.katalin@pim.hu címekre.

A tárgybábok leadására megfelelő védőcsomagolással ellátva hétköznap 9.00 és 15.00 óra között van lehetőség a fenti címen, a Bábtárban Lovas Lillánál.

 

A pályázat elbírálásának menete:

Elbírálási határidő: 2022. augusztus 5.

Minden pályázó írásbeli értesítést kap az eredményről. A pályázat során három nyertes kerül kihirdetésre. A benyújtott pályázatok elbírálását egy háromtagú szakmai zsűri végzi, melynek elnöke Hoffer Károly báb- és látványtervező, bábszínész és rendező, a Budapest Bábszínház munkatársa.

A nem nyertes pályázók beadott terve és tárgybábja a pályázat lezárultát követően, 2022. szeptember 30. napjáig átvehető az alábbi címen és időszakban: OSZMI Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet NKft. Bábtára (1013 Budapest, Krisztina krt. 57.) hétköznap 9.00 -15.00 óra között.

Díjazás:

A pályázat lezárultával a nyertesekkel a Petőfi Irodalmi Múzeum a pályázati célok megvalósítására szerződést köt.

1. helyezett: bruttó 150.000 Ft

2. helyezett: bruttó 120.000 Ft

3. helyezett: bruttó 100.000 Ft

Pályázattal kapcsolatos információkat az alábbi elérhetőségen kérhetnek:

Bábszakmai ügyekben: Lovas Lilla muzeológus (OSZMI Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet NKft. - Bábtár) e-mail: lovas.lilla@oszmi.hu, tel: 06-1-375-1184 / 107 mellék

Múzeumpedagógiai ügyekben: Helmich Katalin főosztályvezető (Petőfi Irodalmi Múzeum – Mesemúzeum) e-mail: helmich.katalin@pim.hu