Lázár Ervin és Vathy Zsuzsa hagyatéka a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Lázár Ervin személyes dokumentumaival, családi irataival, jegyzetfüzeteivel, Vathy Zsuzsa levelezésével, műveinek kéziratával, közös könyvtáruk köteteivel és neves képzőművészek alkotásaival bővült a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteménye.

Az íróházaspár gyermekeinek köszönhetően ezzel az ajándékozással e két kivételes tehetségű író rég összefonódott sorsának tárgyi emlékei kerülnek közgyűjteménybe. S így közkinccsé válnak a szellemi örökségük iránt érdeklődők, az életműveiket kutatók számára.

Közös könyvtáruk több ezer kötetet számlál, melynek jelentős részét a barátok és pályatársak ajánlásokkal is ellátták. Az egyben maradt könyvtár segítségével feltárul a két alkotó teljes kapcsolatrendszere. Pontos képet természetesen csak a dedikációs könyvgyűjtemény feldolgozása után nyerhetünk, az azonban máris látszik, hogy voltak olyan alkotók, akiknek működését Lázár Ervin és Vathy Zsuzsa folyamatosan figyelemmel kísérte: például Ágh Istvánét, Alföldy Jenőét vagy Bella Istvánét; ugyanakkor találkozhatunk Vathy Zsuzsa pápai kötődésének darabjaival, a sakk iránti érdeklődés dokumentumaival, illetve a Lázár Ervinnek szóló, különleges hangvételű, játékos ajánlások sokaságával is.

A könyvek és a kéziratos anyag mellett az írók személyes tárgyaiból, ruhadarabjaiból, családi fényképeiből,valamint számos neves képzőművész (köztük Banga Ferenc, Keserü Ilona, Kő Pál, Réber László) alkotásaiból válogattak a gyűjtemények.

Lázár Ervin még életében, 1998-ban átadott a Petőfi Irodalmi Múzeum Kézirattára számára egy jelentősebb dokumentum-együttest, melyben magánlevelezésének, különböző szerkesztőségekkel, kiadókkal folytatott levélváltásainak egy része, meséinek, elbeszéléseinek, hangjátékainak kéziratai, naptárai találhatók. Elhelyezett egy tréfás, izgalmas egy tárgyat is a Művészeti és Relikvia- és Fotótárban: barátai levágott nyakkendővégeinek gyűjteményét, amely egyfajta emlékkönyvként is működött.

Az író az 1998-ban indult Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja volt. 2012-ben, a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete tagjaként Sárszentlőrincen megnyitott Lázár Ervin Emlékház kiállítását volt munkatársunk, Emőd Teréz rendezte. A tárlaton megtekinthető néhány bútor és személyes tárgy a hagyatékból. A PIM kivételesen jó kapcsolatot ápolt az író özvegyével, a közelmúltban elhunyt Vathy Zsuzsa íróval, akinek feltett szándéka volt, hogy a még általa őrzött kéziratok is a PIM-be kerüljenek.