Kihirdették a Móricz- és Örkény-ösztöndíjak nyerteseit

Megjelent a 2021. évi nyertesek névsora

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum által meghirdetett ösztöndíjak célja, hogy tehetséges alkotóknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez.

A Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj keretében fiatal írók, irodalmárok részesülhetnek támogatásban szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti művek létrehozásához.

A Móricz Zsigmond Irodalmi Alkotói Ösztöndíj Kuratóriuma 2021. március 11-i ülésén döntött az idei ösztöndíjakról. A meghirdetett felhívásra összesen 125 érvényes pályázat érkezett be. A Kuratórium két fordulóban hozott döntést a 13 nyertes személyéről: az első szavazási fordulóban a beérkezett pályázatok közül a legjobb 30-at választotta ki, majd közülük a második fordulóban az alábbi 13 pályázót jelölte ki ösztöndíjasnak:

Biró István; Biró Zsombor Aurél; Élő Csenge Enikő; Gódza Csilla Boglárka; Hegedüs Veronika; Horváth Florencia Dorina; Jánoki-Kis Viktória; Kertész Dávid; Locker Dávid Mátyás; Nagy Lea; Regős Mátyás; Székely Márton Áron; Székely Zoárd.

További információ a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) honlapján található.

 

Az Örkény István drámaírói ösztöndíj célja, hogy segítse új magyar színművek létrejöttét, és lehetőséget adjon fiatal pályakezdő drámaíróknak, akik eddigi irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolták vonzódásukat a műfajhoz. A pályázat szakmai lebonyolítója a PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI).

Az Örkény István Drámaírói Ösztöndíj Kuratóriuma 2021. március 9-én, majd folytatólagosan március 12-én tartott ülésén döntött az ez évi nyertesekről. A döntésnek megfelelően a 32 pályázó közül az alábbi alkotókat és pályaműveket részesíti ösztöndíjban:

1. Darvasi Áron: Sündisznótánc

2. Horváth János Antal: Csak egy kis munka

3. Kondacs Gergely Pál: Bunker

4. Szabó Róbert Csaba: Szeptember végén

További információ a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) honlapján található.