Válság, szegénység, szolidaritás

A Szépírók Társaságának Fesztiválja
A Szépírók Társasága nagy sikerű, komoly hagyományra visszatekintő fesztiváljának középpontjában ezúttal a válság, szegénység, szolidaritás kérdései állnak: vagyis azok, amelyek tágabban értett jelenünk legélesebb társadalmi-szociális problémái.
Hogyan reagál minderre a kortárs magyar irodalom? Egyáltalán: feladata-e ezekkel a kérdésekkel foglalkozni – és ha igen, akkor azt hogyan és milyen formában teszi? Mit jelent ma az irodalmi szolidaritás? A kérdések szinte vég nélkül szaporíthatók – a Szépírók Társaságának Fesztiválja ezeknek akar teret és lehetőséget adni, hogy minél többféle beszédmód és írói-értelmezői nyelv megnyilatkozhasson.
 
Április 6. szombat
 
14.30 – Van-e kitörés a mélyszegénységből? – Újszegénység, romák, szegregáció
Vezeti: Bárány Tibor
Résztvevők: Závada Pál, Jónás Tamás, Erdős Virág, Bódis Kriszta
A rendszerváltás veszteseinek és a tartósan szegénységben élőknek történetei. Ezekből a sorsokból és tapasztalatokból lehet-e irodalmat formálni? Miért halott az irodalmi szociográfia műfaja? Miért nincs romairodalom, ha vannak írói, költői?
 
16.30 – Irodalom, pénz, szolidaritás
Vezeti: Szilágyi Zsófia
Résztvevők: Grecsó Krisztián, Podmaniczky Szilárd, Solymosi Bálint
Mennyiben változtatta meg az írói stratégiákat az irodalmi mecenatúra szűkössége és a könyvpiac dominanciája? Egyáltalán: miből és hogyan él egy író? És mit jelent ma az irodalmi siker – pénzben?
 
18.30 – Mit jelent ma szegénynek lenni?
Vezeti: Józsa Márta
Résztvevők: Spiró György, Kerékgyártó István, Halász Margit
Írók, irodalmárok beszélgetése arról, hogyan változott meg a rendszerváltás után a szegénység fogalma és társadalmi jelenléte. Ezt miként erősítette föl az elmúlt évek mélyülő gazdasági válsága. És ebből mi jelenik meg a kortárs magyar irodalomban?
 
20.00 – Felolvasás
Kukorelly Endre, Szvoren Edina, Parti Nagy Lajos, Gergely Ágnes, Borbély Szilárd
 
Dátum: 
2013. április 6. 15.30