Válság, szegénység, szolidaritás

A Szépírók Társaságának Fesztiválja
A Szépírók Társasága nagy sikerű, komoly hagyományra visszatekintő fesztiváljának középpontjában ezúttal a válság, szegénység, szolidaritás kérdései állnak: vagyis azok, amelyek tágabban értett jelenünk legélesebb társadalmi-szociális problémái.
Hogyan reagál minderre a kortárs magyar irodalom? Egyáltalán: feladata-e ezekkel a kérdésekkel foglalkozni – és ha igen, akkor azt hogyan és milyen formában teszi? Mit jelent ma az irodalmi szolidaritás? A kérdések szinte vég nélkül szaporíthatók – a Szépírók Társaságának Fesztiválja ezeknek akar teret és lehetőséget adni, hogy minél többféle beszédmód és írói-értelmezői nyelv megnyilatkozhasson.
 
Április 7. vasárnap
 
14.30 – A szegénység formái – határainkon túl
Vezeti: Károlyi Csaba
Résztvevők: Balla Zsófia, Grendel Lajos, Szerbhorváth György
A közép-európai változások az egyes országokban más-más időpontban és intenzitással zajlottak le, és így az ott élő magyar írók regényeiben is különféleképpen mutatkoznak meg.
Miben mások ezek a történetek, mint az anyaországban?
 
16.30 – Perem, vidék
Vezeti: Mészáros Sándor
Résztvevők: Darvasi László, Nagy Boglárka, Szilasi László
Hogyan alakult át a vidék irodalma? Milyen helyzetben vannak irodalmi intézményei és a vidéki írók? Kell-e a vidéki íróknak a vidékről írnia? Hagyomány és újítás viszonya a vidékről való irodalmi beszédben.
 
18.30 – Kivel és hogyan vagyunk szolidárisak?
Vezeti: Forgách András
Résztvevők: Vámos Miklós, Kőrösi Zoltán, Tóth Krisztina
Milyen formái vannak a szolidaritásnak? Hogyan nyilvánul meg ez a művekben? Miként működik az irodalmi életben? Vagy inkább ennek hiányát tapasztaljuk, és ha igen, akkor, miért?
 
20.00 – Felolvasás
Cserna-Szabó András, Kemény István, Lovas Ildikó, Németh Gábor, Schein Gábor
Dátum: 
2013. április 7. 15.30