A valósághoz az út a fikción át vezet // Virtuális vezetések

„De sarkantyúzd paripádat…” – Utazók a XIX. században

Vezetők: Csonka Laura (MNL) és Sóki Diána (PIM)

Belegondoltál már abba, milyen kihívásokkal néztek szembe az utazók majd 200 évvel ezelőtt? Hogyan utazott egy gróf, hogyan kelt útra egy polgár? Kit választanál útitársnak a XIX. században?

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös virtuális foglalkozásán arra hívunk, hogy utazz velünk téren és időn át, hogy régi tárgyak (naplók, útlevelek, relikviák) meséljenek neked egy letűnt kor utazóiról. Találkozz gróf Károlyi Györggyel, a reformkor egy meghatározó arisztokratájával, gróf Széchenyi István barátjával, aki nem csak Nyugat-Európát, de a Közel-Keletet is megismerte útjai során, vagy járd együtt az országot az állandóan bolyongó Petőfi Sándorral, aki nyughatatlanságának köszönhette hírnevét, megannyi barátját (és ellenségét).

Regisztráció: muzeumped@pim.hu

Maximum létszám: 30 fő

 

A PIM újra megnyitja kapuit a látogatók előtt. Interaktív virtuális tárlatvezetések sorozatával szeretnénk segíteni a látogatásra történő ráhangolódást, a visszatérést a valódi térbe. A résztvevők képet kaphatnak jelenlegi kiállításainkról, sétáinkról és a továbbiakban is elérhető virtuális tartalmainkról. A vezetések alkalmával egy múzeumpedagógus és muzeológus- vagy levéltáros kolléga segítségével gondolkodhatunk közösen a XX. század elejének társadalmi változását megörökítő Édes Anna című regényről, együtt utazhatunk levéltári és múzeumi források segítségével a XIX. század utazóival és megtudhatjuk, hogyan függ össze a kertészkedés és tudományos-fantasztikus irodalom!

 

Dátum: 
2021. május 14. 17.00