A tárgyak élete

Családi nap a Kassák Múzeumban

A tárgyak élete

Mit viszünk az útra kapitány uram? A tarisznyától a túrazsákig

Családi nap a Kassák Múzeumban

 

Időpont: 2017. március 25. (szombat), 10.00 - 13.00

 

Képes előadás 

Tárgyak új élete - mini kert újrahasznosított anyagokból

Legfontosabb tárgyaink - mágnesfigura készítés

Tárlatvezetés

 

Előadás

 

Mik azok a tárgyak, amelyek nélkül nem tudnánk élni? Kik, és milyen helyzetben mondanak le arról a több ezer tárgyról, amit mi viszont felhalmozunk magunk körül, hogy kényelmessé tegyük életünket? Közösen gondolkozunk azon, hogy mi az, ami nélkülözhetetlen egy lakatlan szigeten, és azt is megnézzük mi fér bele egy hajókabinba, egy profi túrázó hátizsákjába vagy a népmesék hősének tarisznyájába. Hozzátok el ti is a kedvenceteket! Lehet az játék, könyv, emléktárgy, bármilyen hasznos vagy haszontalannak tűnő tárgy, ami valamilyen okból nagyon fontos a számotokra, hadd ismerjük meg mi is!

 

Tárgyak új élete - Minikert készítés

 

Vannak olyan tárgyaink, amiket évtizedeken keresztül használunk, megbecsülünk és vannak olyanok, amik egy nap, vagy egy használat után a kukában landolnak. De egy műanyag palack, egy tejesdoboz vagy egy tojástartó tényleg csak egy célra használható? Megpróbálunk új funkciót találni ezeknek a tárgyaknak és a tavaszvárás jegyében hordozható minikerteket készítünk. 

 

Legfontosabb tárgyaink - Mágnesfigura készítés

 

Mobil kollázsokat, montázsokat készítünk mágnesből, így egy nagyobb felületen mozgatható elemekből tudjuk majd többféleképpen felépíteni mini lakásunkat, épületünket, és berendezni a legfontosabb és legkedvesebb tárgyakkal. A padlóra felrajzoljuk egy lakás alaprajzát, és közösen kitaláljuk, mi hova kerüljön benne. A foglalkozás alkalmat ad arra, hogy mindennapi tárgyhasználatunk kapcsán elgondolkodjunk természet és ember viszonyáról, a fenntarthatóság kérdéséről, és az ember ökológiai rendszerben betöltött helyéről. Az elkészült mágnesfigurák hazavihetőek!

 

Tárlatvezetés 

 

Tettek ideje. Lakhatási mozgalmak a 20. században című időszaki kiállításunkon a kiállítás létrehozói tartanak tárlatvezetést.

A tárlatvezetés 12 órakor kezdődik.

 

A foglalkozást Szikra Renáta, Csóka Heléna, és a Babra műhely vezeti.

 

Szikra Renáta művészettörténész és gerilla kertész.

Csóka Heléna az MKE hallgatója, a kortárs képzőművészet mellett fő érdeklődési területe a múzeumpedagógiai gyakorlatok.

A Babra műhely csapatának tagjai Járay Janka tájépítész, gyógypedagógus, Mendreczky Karina képzőművész és Szemző Zsófi képzőművész. Kreatív-képzőművészeti-design foglalkozásaik során különös hangsúlyt fektetnek a kísérletezésre, rugalmasságra és a gyerekek öteleteinek elősegítésére és megvalósítára, ugyanakkor új technikák elsajátítására.

 

A családi nap a Tettek ideje. Lakhatási mozgalmak a 20. században című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódik.

 

Belépődíj: 600 Ft / fő, családi jegy: 1800 Ft. 

Lakhatási szegénységben élőknek a részvétel ingyenes.

 

Dátum: 
2017. március 25. 10.00
Helyszín: 

1033 Budapest, Fő tér 1.