Tallián Mariann: A szegények fejedelme – II. Rákóczi Ferenc

Zenés könyvbemutató és beszélgetés a fejedelem életéről és küldetéséről

A kötetet bemutatja: Gilányi Magdolna történész, egyetemi adjunktus ELTE TÓK, Társadalomtudományi Tanszék

Beszélgetőtársak: Tallián Mariann író, színművész a kötet szerzője; Cserkuti Dávid képalkotó művész, a kötet illusztrátora és Isaszegi János ny. vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője

Közreműködik: Szokolay Dongó Balázs Prima- és Artisjus-díjas zenész és Lázár Balázs színművész, költő

 

A II. Rákóczi Ferenc életéről szóló ifjúsági-történelmi kötetbemutató apropóján a fejedelem életútjáról, küldetéséről beszélgetünk. Hogyan látja egy történész, aki leendő tanárokat oktat? Hogyan látja egy hivatásos katona, aki a mindennapok hőseként küldetést teljesít? Miért érzi szükségét egy író, hogy bemutassa az ifjúságnak magyar hősünk személyiségfejlődését, figyelembe véve a történelmi hitelességet? Milyen kihívással szembesül egy illusztrátor, ha a kuruc időszak viseletét kell korhűen ábrázolnia modern vizualitással?

Mindezen fontos és izgalmas kérdések boncolgatása mellett Szokolay Dongó Balázs muzsikus jóvoltából ízelítőt kapunk a kor zenei világából. Lázár Balázs színművész segítségével pedig beleélhetjük magunkat olyan pillanatokba, mint a munkácsi vár ostroma, az ifjú fejedelem megmérgezése vagy a kuruc táborok lelkes forgataga. Választ kapunk arra is, hogyan teljesítette be küldetését II. Rákóczi Ferenc.

 A Zrínyi Kiadó programja.

Dátum: 
2021. október 13. 18.00