A száz éve született Zenthe Ferenc színművészre emlékezünk

ONLINE

A Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész a 20. század második felének egyik legnépszerűbb alakja volt, romantikus hősök, történelmi kalandfilmek szereplőinek hiteles megformálója.

Pályáját vidéken kezdte, majd 1952-ben a Madách Színház szerződtette, ahol haláláig játszott. Páratlan népszerűségét filmjeinek köszönhette – több generáció izgulta végig Eke Máté, azaz a Tenkes kapitánya kalandjait a televízióban. Kevesen tudják, hogy a közkedvelt rádió- és tévésorozatok alakjai mellett jelentős drámai szerepeket is megformált. Ennek egyik legszebb példája az 1983-ban készült Jób lázadása című játékfilm, melyet Gyöngyössy Imre és Kabay Barna rendezett. A film és benne Zenthe Ferenc alakítása osztatlan elismerést váltott ki mind a szakma, mind a közönség körében.

Számos hazai és nemzetközi filmes díjat nyert, többek között jelöltje volt az 1984-es Oscar-díjnak a legjobb külföldi film kategóriában, San Remóban nagydíjat, Fondiban (1986) fődíjat kapott, Cannes-ban pedig kiemelten méltatta a zsűri.

Vendégek: ifj. Zenthe Ferenc, a művész fia és egykori pályatársak

 

Belépő: 500 Ft

Regisztráció: bgm@oszmi.hu

 

Dátum: 
2020. december 3. 16.00
Filiálé: 
Bajor Gizi Színészmúzeum