Somlyó Zoltán- és Somlyó György-hagyaték

A hagyaték ünnepélyes átadása
Irodalmi est vetített képekkel, hangemlékekkel, filmbejátszásokkal, alkalmi kiállítással Somlyó Bálint a múzeumnak ajándékozza nagyapja, Somlyó Zoltán és apja, Somlyó György kéziratait, fotóit, könyveit, illetve képzőművészeti gyűjteményének néhány darabját.
 
Az „átkozott költő”, a méltatlanul elfeledett alkotó több mint száz versének autográfja egészen különleges gyűjtemény, ezek a fóliók jól kiegészítik a Múzeumban, a Nyugat más szerzőitől őrzött, nagyszámú kézirat-kollekciót.
 
Somlyó György tekintélyes méretű, közel hetven doboznyi dokumentum-együttese nem csupán a hazai művészvilág széles horizontjának tanulmányozására ad lehetőséget, hanem az igen kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező költő iratain keresztül a nagyvilág irodalmi tendenciáiról is értesülhetünk.
 
A két közeli jó barát, Devecseri Gábor és Karinthy Ferenc intézményünkben őrzött hagyatéka mellé most megérkezett mintegy háromezer levél együttes tanulmányozásával a leendő kutatók felfedezhetik e legendás művészi kör hálózatának további kapcsolódási pontjait.
 
A több ezer oldalnyi vers-, versfordítás-, tanulmánykézirat, jegyzet és naplófüzet mellett az értékes könyvhagyaték 121 dedikált kötete, 19 képzőművészeti alkotás, több száz fotó és személyes tárgyak gazdagítják a Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött kulturális örökséget.
 
Dátum: 
2012. március 28. 18.00