A Romlás virágai

150 éves Baudelaire verskötete
Kiállításmegnyitó
Köszöntőt mond: a Francia Köztársaság nagykövete
A kiállítást megnyitja: Korompay H. János irodalomtörténész
 
Kevés könyv járt be olyan szédítően nagy távolságot a kezdeti értetlen, sőt gyűlölködő fogadtatástól a világirodalmi elismertségig, mint Baudelaire 1857-ben megjelent verskötete, a Les Fleurs du Mal. A megjelenés évében bírósági végzéssel erkölcstelenként tiltották be a kötet hat versét, ma már a világirodalom klasszikusaként Európától kezdve Japánig számtalan kiadásban megtalálható a művelt emberek könyvespolcán, hatása nemzedékek és nemzetek költészetét alakította meghatározóan.
A 150 éves jubileum alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum a Francia Intézettel együttműködve közös kiállításon emlékezik meg Charles Baudelaire művéről és annak magyarországi fogadtatásáról. A Francia Nemzeti Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint a Magyar Tudományos Akadémia és az Országos Széchényi Könyvtár könyvtáraiból és kézirattáraiból összeálló dokumentumok olyan egyedi ritkaságokat tartalmaznak, mint a kötet első két kiadása, melyek meglepő módon egyetlen magyar közgyűjteményben sem találhatók meg. Bemutatunk több kuriózumnak számító régi kiadást, szebbnél szebb Matisse, Rouault, Redon, Rodin és mások által illusztrált könyveket, és irodalomtörténeti jelentőségű Baudelaire-kéziratok fakszimiléit. A költő arcképe külön hangsúlyt kap kiállításunkon: a mára kultikus jelentőségűvé vált, Nadar által készített portréfotók mellett kiállítjuk Manet két grafikáját, valamint Baudelaire több, különös hangulatú, vallomásos önarcképét is.
Meg kívánjuk jeleníteni e kimeríthetetlen köl­tészet összetettségét: a bűn és az áhítat, a Spleen és az Ideál, a mámor és a kíméletlen önelemzés, a gondolatiság és az érzékiség, az erotika és a halál élményének kettős izzását.
           
A kiállítás kurátorai: Józan Ildikó, Kelevéz Ágnes, Lukács Ágota
 
Látványtervezők: Juhász Tibor, Koczka István

A kiállítás megtekinthető: 2007. szeptember 21–december 20.
 

Dátum: 
2007. szeptember 21. 17.00