Rendhagyó történelemóra pedagógusoknak

Bemutatjuk új, középiskolásoknak szóló múzeumpedagógiai foglalkozásunkat, amely a múzeum aktuális, Csodálatos történet? Egy avantgárd művészpár: Újvári Erzsi és Barta Sándor című kiállításához kapcsolódik.

A kiállítás a magyar avantgárd két, kevésbé ismert alakja, Újvári Erzsi és Barta Sándor életművén keresztül vizsgálja a művészet és társadalom kapcsolatát, az első világháború kitörésétől a harmincas évek végéig tartó időszakban. Személyükben olyan alkotókat ismerhetünk meg, akik a fikciót és a valóságot, az utópiát és a politikát, a művészetet és az életmódot átjárható területekként képzelték el. 

Legkésőbb a gimnázium 11-12. osztályában (de valójában már az általános iskolai években) központi kérdés a pályaválasztás, a jövőkép, a házasság, a gyermekvállalás és az ezekkel kapcsolatos fantáziák, szorongások, motivációk: „hol kéne dolgoznom, mihez van kedvem/tehetségem, miből fogok megélni? És kivel fogom megosztani a hétköznapjaimat?” Hogyan küzdjük majd le a problémákat, milyen életstratégiákat követünk?  Alternatív történelemóránkon a diákokkal saját dilemmáik felől közelítjük meg ezeket a kérdéseket, a művészpár életének tükrében. A foglalkozáson érintjük a társadalmi szerepekkel kapcsolatos korabeli – és gyakran még ma is velünk élő – sztereotípiákat, a láthatatlan munka kérdéskörét, a gyermekszegénység, valamint az alternatív iskolamodellek kérdését.

A diákokkal közösen azt is megvizsgáljuk, hogy az iskola intézménye hogyan válhat a motiváció és a szenvedély felébresztésének közegévé.  Legfőbb kérdéseink a foglalkozáson: milyen tényezők és feltételek befolyásolják az önmagunkkal kapcsolatos jövőképünket, milyen értékek mentén hozunk döntéseket, valamint hogyan tudjuk formálni annak a jövőnek a kereteit, amiben örömmel élnénk? 

A foglalkozás dialógusra, szövegértelmezésre és kreatív szövegalkotásra épülő elemein felül a diákok alkotó, kézműves technikákat is elsajátítanak.    

Az elsősorban középiskolásoknak ajánlott 90-120 perces foglalkozások a Kassák Múzeum épületében zajlanak, a múzeum nyitvatartási idejében.  

További részletek a Kassák Múzeum honlapján, ide kattintva érhetők el.

Jelentkezés: kassakmuzeum@pim.hu

Dátum: 
2022. március 9. 16.00 - 17.00
Helyszín: 

1033 Budapest, Fő tér 1.

Filiálé: 
Kassák Múzeum