PIM Esti Extra // Rézbőrű volt az alkony

Gilyén Péter rendhagyó tárlatvezetése

Gilyén Péter a kultúrák különbségeire, alapvető, meghatározó elemeikre és ún. „kiegészítő elemeikre” fókuszálva tart vezetést a kiállításban. Hallhatunk az indián kultúrák fejlődéséről, kölcsönhatásaikról, az új tudományos részterületek, például a rekonstrukciós régészet, a kulturális antropológia és a rekonstrukciós antropológia lehetőségeiről, eredményeiről.

Mit jelent a „természetben élés” a nyugati kultúrkör számára, illetve az indián közösségek hagyományaiban? Hogyan vált ideáltipikus mintává „az indián” a 20. századi Európában, mit tanít az indián hagyomány a környezet hatásáról egyén és közösség működésére, fejlődésére? Egyedi, érdekes esetek szemléltetik a normák és változatok hatását a társadalomra, illetve egy közösség működésére. Az egyéni kulturális ismeretek és tapasztalatok szintézise hogyan formálta a nyugati indiánozást?

Gilyén Péter elismert építőmérnök, aki bár hetvenéves, hivatásában mindmáig aktív. Érdekes kettősséget mutat érdeklődésében, hiszen a mérnöki tervezés, szakértés és kivitelezés mellett egészen más terület az ősi (kőkorszaki jellegű) kultúrákkal való foglalkozás. Szavai szerint jó, kiegyensúlyozó hatású ez utóbbi, alapvetően humán témákkal való foglalatosság, mely egész életében praktikus segítséget is nyújtott szakmai és vezetői munkájának végzéséhez, valamint magánéletéhez. Világlátása is mindkét „szakterületének” tapasztalataiból táplálkozva alakult ki. Könnyebb meglátni a világ, a közeg sajátosságait, igazságait, ha egyik vagy másik terület „szemüvegével nézzük azt”. 

Belépő: 1000 Ft

Jegyek kaphatók a múzeum jegypénztárában vagy a Jegymesteren ide kattinva.

Dátum: 
2021. augusztus 25. 18.00