PIM Esti Extra

Rendhagyó tárlatvezetések kiállításainkban

Arany-kiállítás

Petőfi a Rolling Stones és Arany a Beatles! Vagy pont fordítva?

Az Arany-kiállításban Sidó Anna és Kaszap-Asztalos Emese kurátorok vendége a magyar-esztétika szakon végzett Beck Zoltán énekes-gitáros, dalszerző, író, a 30Y alapítója.
Új, izgalmas megközelítésben kerül terítékre Arany zeneisége és kevéssé ismert zeneszerzői tevékenysége. A gyakorló zenésztől megkérdezzük, hogyan inspirálhatják Arany János szövegei a 21. század dalszerzőit, dalszövegíróit és arra is fény derül, hogy vajon elmenne-e Arany János egy 30Y koncertre?

Jegyvásárlás: Jegymester

 

Szabó Magda-kiállítás

Bárány Boldizsártól Violáig, Szabó Magda és az állatok

Harisnyás, Kandúrka, Coco, Ifi cica és még hosszan sorolhatnánk. Szabó Magda életében köztudottan nagyon fontos szerepet töltöttek be az állatok. Kiállításunkban nemcsak a gyerekeknek és felnőtteknek szóló írásokból ismert állatfigurák, hanem az írónő saját állatai is megjelennek. Finy Petra író, Borbás Andrea és Kiss Borbála kurátorok közös tárlatvezetésén sok izgalmas, „állatos” részlet mellett kiderül például, hogy az írónő melyik kutyája volt Az ajtó Violájának modellje, vagy, hogy melyik cicája írta az Örömhozó, bánatrontó című kötet leveleit.

Jegyvásárlás: Jegymester

 

Spiritizmus-kiállítás

A kép-mutogató, Arany és a spiritizmus

Legfrissebb, Arany János és a spiritizmus kapcsolatát bemutató izgalmas tárlatunkban Szécsi Noémi író, aki a Nyughatatlanok című regénye kapcsán a témával behatóan foglalkozott, H. Bagó Ilona kurátorral tart közös tárlatvezetést. A kiállítás egy, a nagyközönség számára kevésbé ismert mozzanatra hívja fel a figyelmet Arany János költészetében: érdeklődésére a spiritizmus, a korban oly divatos szellemidézés és asztaltáncoltatás iránt.

Jegyvásárlás: Jegymester

 

Országh-kiállítás

Családrajz

Fátyol Viola, Robert Capa-nagydíjas fotóművész sorozata saját családjának tagjait örökítette meg mindennapi környezetben. Arany János családját Országh Antal műtermében készült fotón láthatjuk. Lehet-e párhuzamot vonni a két ábrázolási mód között? Kortársunk lehet-e Országh Antal (1821–1878) fotográfus? Fátyol Viola fotóművésszel E. Csorba Csilla, a kiállítás kurátora beszélget.

Jegyvásárlás: Jegymester

Minden kiállítás 20 óráig látogatható.

Belépőjegy: 800 Ft

Dátum: 
2018. május 30. 18.00