Nővilág #4. // Női szerepek és törekvések a reformkorban

Arcok és maszkok

A 18. századtól a nők számára bizonyos mértékben lehetőség nyílt bekerülni a kulturális életbe. Kultúraszervezői tevékenységük helyszíneit a szalonok, a színházak és a szerkesztőségek adták. A 19. századtól megélénkült Budán és Pesten a színházi élet, ahol kitüntetett figyelmet kaptak a színésznők, operaénekesnők. Az újfajta szerepvállalás az érvényesülésért folytatott versengés miatt számos egyéni stratégia kidolgozására késztette a nőket a közvélemény előtti önreprezentációt tekintve. A színésznők önreprezentációs tevékenységükkel nagymértékben hozzájárultak a kultúra építéséhez, például irodalmi és fordítói munkákkal, valamint a színházak és a szalonjaik állandó találkozási pontokat biztosítottak társadalmi és kulturális érintkezésekhez.

Házigazda: László Ferenc újságíró

Beszélgetővendégek: Kiss Csilla színháztörténész és Kováts Adél színművész, színházigazgató

Közreműködik: Kurta Niké színművész

Belépőjegy: 500 Ft

Online jegyvásárlás:

jegymester.hu

A Nővilág - Női szerepek és törekvések a reformkorban programsorozatról 

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy mit köszönhetünk Aranynak, Eötvösnek, Jókainak, Kossuthnak, Petőfinek, Széchenyinek és még lehetne sorolni a reformkor nagy férfi alakjait. De kik voltak azok a nők, akiknek legalább ennyi mindent köszönhetünk? Kik voltak azok a nők, akiknek az említett férfiakkal is néha meg kellett küzdenie az emancipációért?
 
Brunszvik Teréz, Karacs Teréz, Laborfalvi Róza, Szendrei Júlia, Takáts Éva, Teleki Blanka, Zichy Antónia és Karolina és még számos nő, akik szintén hozzájárultak a ma ismert társadalmi, politikai és gazdasági berendezkedésünk alapjainak letételéhez.
 
A Petőfi-bicentenáriumra készülve jelen programsorozat keretében a reformkori nők helyzetével, küzdelmeivel, individualizációjával és emancipációjával kapcsolatban teszünk fel kérdéseket, melyekre hónapról hónapra egy-egy irodalmár és szakértő páros keresi a válaszokat.
 
A program Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére 2022 szeptemberében induló Petőfi200 bicentenáriumi emlékév keretében valósul meg.
Dátum: 
2022. szeptember 28. 18.00
Helyszín: 

PIM Szomszéd (1053 Budapest, Ferenczy István utca 26.)