Múzeumi informatikáról – Múzeumoknak

A Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai napot rendez Múzeumi informatikáról – Múzeumoknak címen. A rendezvény keretében a PIM-ben évek óta zajló múzeumi informatikai fejlesztések eredményeiről, tapasztalatairól tartunk beszámolókat – elsősorban a muzeológusok szemszögéből. A nap végén lehetőséget biztosítunk szakmai konzultációra is. Partner: Monguz Információtechnológiai Kft.
A PIM szakmai tevékenységéhez szorosan kapcsolódnak a múzeumi informatika fejlesztések. Az utóbbi években több területen jelentős sikereket könyvelhettünk el: 2012-ben auditáltattuk a HunTékaM integrált rendszert a PIM összes gyűjteményére vonatkozóan; elindítottuk a tervszerű műtárgy-digitalizálást; kiállításainkban újabb és újabb kreatív ötletekkel alkalmaztuk az illusztrációs és interaktív informatikát; sikeresen csatlakoztunk Europeana-projektekhez; harmadik hazai közgyűjteményként publikáltunk digitális tartalmakat a Google Art Projektben 2012. március 21-étől. A sikerek mögött muzeológusok és fejlesztő szakemberek többéves, hatékony együttműködése áll. Fontosnak érezzük, hogy minél több olyan fórum legyen, ahol muzeológusok, közgyűjteményi szakemberek megfelelő tájékoztatást kapnak a hazai informatikai irányokról, lehetőségekről, valamint azt is, hogy az informatikusok és a fejlesztők mindezt jól érthető módon kommunikálják. Ezért eredményeinkről, tapasztalatainkról, az idő közben adódó nehézségeinkről, valamint jelenleg folyó munkáinkról szeretnénk tájékoztatni a szakmai közönséget egész napos rendezvény keretében.
 
10.00–11.00 – Sajtótájékoztató – E. Csorba Csilla főigazgató (PIM) és Kármán László ügyvezető igazgató (Monguz Kft.)
 
11.00–12.00 – Szakmai beszámolók – Pancza János operatív igazgató (Monguz Kft.) és Bánki Zsolt főosztályvezető             (PIM)
 
12.00–12.30 – Ebédszünet
 
12.30–14.00 – Workshop, gyakorlati bemutatók
 
Integrált rendszer bevezetése a múzeumban – Kómár Éva (PIM)
 
Workflow alapú munkavégzés gyűjteménykezelői rendszerben – Nagy István (Monguz Kft.)
 
A hálózati múzeum – Europeana „belülről” – Palkó Gábor (PIM)
Webes kommunikáció – Erlitz János (PIM)
 
14.00–15.00 – Konzultáció, szaktanácsadás
 
Kérjük, hogy részvételi szándékát előre jelezze 2013. április 22-éig a komare@pim.hu e-mail címen, valamint kérjük, jelölje meg, hogy melyik szekció bemutatóján kíván részt venni. Ebédszünetben vendégeink igénybe vehetik a Károlyi Étterem napi menü kínálatát 1.270 Ft-os önköltségi áron.
Dátum: 
2013. április 24. 11.00