Lator László A megmaradt világ

Könyvbemutató
Az Európa Könyvkiadó, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös rendezvénye.
Helyszín: MTA Félköríves terem
(Budapest, Széchenyi tér 9. III. emelet)  
A rendezvény résztvevői:
Lator László
Barna Imre, az Európa Könyvkiadó igazgatója; Ferencz Győző, költő; Kelevéz Ágnes, irodalomtörténész; Mácsai Pál, színművész
 
A kötetről:
 
Lator László A megmaradt világ című memoárkötetében, saját életútjának megrajzolása közben, rendhagyó, személyes műfajt teremt, verseinek belső történetéről is vall: „Honnan vettem az anyagukat, képeiket, milyen szándékok, milyen véletlenek alakítják szerkezetüket, külső-belső világukat, hol van többnyire személytelen tárgyiasságuk hátterében a mégiscsak nélkülözhetetlen személyes, a csakis-az-enyém?” Olvasók és irodalomtörténészek számára egyaránt izgalmas a kérdés. A verselemzéseiről is jól ismert költő mesteri biztonsággal, öntörvényűen csúsztatja egymásra, akár egy-egy mondatban is, a többféle időt, szabadon követi az emlékezés ismeretlen vonzástörvényei szerint alakuló, egyszerre érzéki és szellemi történetet. A kötet külön érdekessége, hogy az Európa Kiadó szövetkezett a Petőfi Irodalmi Múzeummal, s egy közös kiadású, életút-interjút tartalmazó CD-melléklettel egészítette ki a memoárkötetet, melyen a költővel Kelevéz Ágnes beszélget. Különleges intellektuális kaland összevetni a másfél évtizeddel ezelőtt készült, lineáris utat bejáró interjú emlékanyagát a kanyargóan, sorról sorra szeszélyes renddel épülő, letisztult stílussal megírt esszé bensőséges világával.
 
A megmaradt világ megjelenése alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum a Pimmédián összeállít egy olyan ünnepi Lator László oldalt, melyen a költő a kötetében megidézett költeményei közül olvas fel.
Dátum: 
2011. június 1. 17.00