A Kulturális Örökség Napjai / vasárnap

Szombaton és vasárnap a múzeum kiállításai és a palota díszes termei ingyenesen látogathatóak.
„Nézzétek a falait kegyelettel: az épület története a nemzeti történelem minden viszontagságából kivette részét, együtt gyászolt a nemzet gyászával s együtt ünnepelt a nemzet jobb sorsával.”
A Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palotát az egyik legismertebb magyar főúri család, a Károlyiak ízlése emelte Budapest egyik legimpozánsabb palotájává. A belváros klasszicista gyöngyszeme sok olyan titkot rejt magában, amelyek mind a fővárosi építészettörténet, mind a magyar történelem és irodalom jelentős mérföldkövei.


Programok:
Szeptember 20. vasárnap
11 és 15 órakor palotatörténeti séták Nagyvári Ildikó és Komáromi Csaba vezetésével

Látogatóink megismerhetik a klasszicista palota és a Károlyi-család évszázadokat átívelő történetét, bejárhatják a palota díszes termeit, szalonjait, könyvtárát és a volt Károlyi Nemzetségi Levéltár eredeti bútorokkal berendezett helyiségeit. A séta időtartama kb. 1,5 óra.


17:00
A szerelem arcai

Duettek és áriák W. A. Mozart, Pietro Mascagni, Giacomo Puccini, Liszt Ferenc és Kálmán Imre műveiből

A Károlyi-palota Dísztermében ismert és kedvelt operák dallamai csendülnek fel, melyeket hallgatva napjaink koncertlátogatója is átélheti az egykori fényes estélyek, koncertek hangulatát.
Közreműködnek: Herczenik Anna és Dániel Gábor operaénekesek, zongorán kísér Rákai András
 
Műsor:
W. A. Mozart: Don Giovanni – „Là ci darem la mano” (Don Giovanni és Zerlina duettje)
Giacomo Puccini: Pillangókisasszony – „Bimba dagli occhi pieni di malia” (Cso-cso-szán és Pinkerton duettje) „Addio, fiorito asil” (Pinkerton áriája) „Con onor muore” (Cso-cso-szán áriája)
Liszt Ferenc: Szerelmi álmok (zongoraciklus)
Giacomo Puccini: Bohémélet – „O soave fanciulla” (Rodolfo és Mimì duettje) „Sì, mi chiamano Mimì” (Mimì áriája)
Giacomo Puccini: Tosca – „Recondita armonia” (Cavaradossi „képáriája”) „Vissi d'arte” (Tosca imája)
Pietro Mascagni: Parasztbecsület – „Ah! Io vedi, che hai tu detto?” (Turiddu és Santuzza duettje) „Addio alla madre” (Turiddu áriája)
Kálmán Imre: A montmartre-i ibolya – „Búcsú duett” (Ninon és Raul duettje)
 
A Díszterem 100 fő befogadására alkalmas, vendégeink érkezési sorrendben foglalhatják el helyeiket.
 
Herczenik Anna
2001-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A Magyar Állami Operaház magánénekeseként 11 évig, majd szabadúszóként itthon és külföldi operaházak művészeként énekel. Állandó meghívott vendége a Miskolci Nemzeti Színháznak. Repertoárján több mint száz opera cím- és főszerep, operett és prózai szerep található.
 
Dániel Gábor
A Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakán végzett Szinetár Miklós osztályában. 1994-től 1998-ig a Budapesti Operettszínház tagja, 1999-től a Magyar Állami Operaházban, majd 2005-től a Budapesti Operettszínházban lép fel. Számos európai és tengerentúli zenés színház vendégeként operettek és operák tenor szerepeit énekli nagy sikerrel.
Dátum: 
2015. szeptember 20. 11.00