Kezdőmondat Kiss Noémivel

A szerzővel, Kiss Noémivel újonnan megjelenő RONGYOS ÉKSZERDOBOZ (Magvető, 2018) című útikönyvéről Karafiáth Orsolya beszélget
Közreműködik: Kézdy Luca hegedűművész

Bukovina, Galícia, Erdély, a Kaukázus és a Kárpátok tájaira vezet ez a különleges irodalmi és zenés est.

„A Dominó gyönyörű. Van szaga és színe. Büdös és rózsaszín.”

A Dominó egy ungvári játékterem, ahol bármi megtörténhet. A Rongyos ékszerdoboz különleges útikönyv: ilyen helyekkel és a bennük élő figurákkal találkozhatunk a Kárpátoktól, Erdélyen és a Balkánon át a Kaukázusig.
A könyv Kelet-Európája érzékeny, sokhangú, ellentmondásosságában izgalmas és maradandó terület; egyszerre múlt és jelen. Írás és felejtés. Nyomok és gyomok. A figyelem hozza elő a kopottas díszletekből a történelmi csillogást, és teremt távlatokat a jelenkori szűkösségben. Nyitottsága teszi hitelessé, csakis ennek köszönhetően hisszük el neki, hogy nemcsak a világ legszebb és legrondább nője, de a közepe is Ukrajnában van.
Kiss Noémi szenvedélyes utazó, azok a vidékek érdeklik, ahová csak kevesen jutnak el. Riportjaiban Európa peremeiről tudósít, olyan helyszínekről, amelyek valaha kulturális központok voltak, ám mára háttérbe szorultak. A németországi siker után (A Darmstadti Irodalmi Akadémia a művet a hónap könyvévé választotta 2015 júniusában), most magyarul is újra megjelenik a 2009-es útirajz átdolgozott és bővített kiadása.

Mindenkit szeretettel várunk!

Belépő: 1000 / 500 Ft

Dátum: 
2018. május 9. 18.00
Online jegyvásárlás: