Kapu | Baksai József festőművész

Megtekinthető 2015. március 12-től  április 19-ig
„A Munkácsy-díjas festőművész 35 éve állít ki, a fotóiból másodszor rendez önálló tárlatot. Pedig előbb vett kezébe fényképezőgépet, mint ecsetet. Munkájában a fotó nem előzi meg a festményt, mint Cézanne esetében, aki – mintegy vázlat helyett – számos felvételt készített a Mont Saint Victoire-ről.
Baksai a grafikát önálló műfajként, nem alkalmazottként használja -, ahogyan   fotót is -, amikkel nem   festményeit dokumentálja. Utóbbiak esetében az elképzelt alak – tárgy – és a valós más, közöttük nagyobb a távolság. Baksai ezt akarja csökkenteni fotóival, egyben a két művészet határait feszegeti.”
 
„Baksai József kisméretű akvarell-ceruza-kollázs sorozata 2009-ben kezdődött, az első több mint száz képpel.”
Az azóta folyamatosan készülő apró, tenyérnyi képeinek technikája alapvetően akvarell, de ezt olykor kiegészítik ceruzával rajzolt, vagy ragasztott, applikált részletek.
A sorozat kis képei folyamatosan készülnek, akár a naplójegyzetek, ezzel is az időt idézik. Úgy követik egymást, ahogy a napok, hetek, hónapok, évek. Mintha kalendáriumlapok, vagy az idő falába vájt ablakrések lennének. A sorozat évente bővül, folyamatosan készülő darabjai a múló idő folytonosságára, a visszatérő elemek a körforgásra utalnak. A kis képek az idő végtelenségének és benne az emberi lét végességének mulandó és mégis örök monumentumai.”  
                                                                                                  Szeifert Judit
 
A kiállítást rendezte Illés Anna
Dátum: 
2015. március 17. 15.15