FILMKLUB

Herskó János: N. N., a halál angyala, 1970

A Bessenyei Ferenc – Gábor Miklós 100 című kiállításhoz kapcsolódóan filmklubot indítunk. E sorozat beköszöntő programja a három napos „filmmaraton”, melynek darabjait a Filmarchívum munkatársai a két művész unikális filmjeiből válogatták. A sorozat szeptembertől havi több alkalommal várja a mozirajongókat az egykori Bajor-villában.

 

Szereplők: Gábor Miklós, Ruttkai Éva, Törőcsik Mari, Őze Lajos, Pécsi Ildikó

A hatvanas évek végének közérzetét, az értelmiség gyengeségeit, megalkuvásait, árulásait fogalmazza lenyűgöző kaleidoszkóppá Herskó János önéletrajzi vonatkozású, utolsó Magyarországon forgatott filmje. Főszereplője a vonzó pszichológus, Korin György és a véletlen. A pszichológus egy különös televíziós talk show-t indít korosztályáról, a negyvenesekről. Az első adás napján azonban tévedésből a halálhírét keltik, s beindul a véletlenek láncreakciója; Korinnak tetszik a színjáték, s egy különös taxisnő kíséretében egyre lehetetlenebb kalandokba bonyolódik, miközben ritka lehetőséget kap arra, hogy megtudja: barátai, szeretője, kollégája és tanítványa miként vélekednek róla.

Gábor Miklós intellektuális szerepe alkati telitalálat volt: sziporkázóan alakítja Herskó alteregóját. A film előrevetítette a jövőt, nem sokkal a bemutató után a rendező elhagyta az országot, a filmet pedig levették a műsorról.

Belépő: 1200 Ft/alkalom

Dátum: 
2019. június 28. 14.00
Filiálé: 
Bajor Gizi Színészmúzeum