FILMKLUB

Fábri Zoltán: Dúvad, 1959–61

A Bessenyei Ferenc – Gábor Miklós 100 című kiállításhoz kapcsolódóan filmklubot indítunk. E sorozat beköszöntő programja a három napos „filmmaraton”, melynek darabjait a Filmarchívum munkatársai a két művész unikális filmjeiből válogatták. A sorozat szeptembertől havi több alkalommal várja a mozirajongókat az egykori Bajor-villában.

 

Szereplők: Bessenyei Ferenc, Medgyesi Mária, Bitskey Tibor, Barsi Béla, Bodrogi Gyula

Több betiltott filmterv után 1959-ben Fábri Sarkadi Imre Tanyasi dúvad című forgatókönyvéhez nyúlt. Jelentősen átalakította a Sarkadi-művet, amelynek fő témája eredetileg a téeszesítés volt. Fábri a mindent elhomályosító szenvedély filmjét alkotta meg, a főszerepet Bessenyei Ferenc robosztus alkatára „formázta”.

Ulveczky, a temperamentumos gazda az az ember, aki ha valamit akar, azt meg is szerzi. Szemet vet a szép Monoki Zsuzsira, és a lányt magával ragadja a férfi szenvedélye, a szeretője lesz. A férfi azonban rövidesen megunja és elküldi őt. Mikor évek múlva találkozik a már férjes asszonnyal, az elutasítja. A „Dúvad” szörnyű bosszút forral…

Az 1959-es verziót a cenzúra leállította, s a filmet csak két év múlva, a téeszes jelenetek pozitívabb átformálása után mutathatták be.

Belépő: 1200 Ft/alkalom

Dátum: 
2019. június 27. 14.00
Filiálé: 
Bajor Gizi Színészmúzeum