FILMKLUB

Várkonyi Zoltán: Keserű igazság, 1956

A Bessenyei Ferenc – Gábor Miklós 100 című kiállításhoz kapcsolódóan filmklubot indítunk. E sorozat beköszöntő programja a három napos „filmmaraton”, melynek darabjait a Filmarchívum munkatársai a két művész unikális filmjeiből válogatták. A sorozat szeptembertől havi több alkalommal várja a mozirajongókat az egykori Bajor-villában.

 

Szereplők: Bessenyei Ferenc, Gábor Miklós, Ruttkai Éva, Szemere Vera, Sinkovits Imre

A két színészóriás legnagyobb találkozása egy betiltott filmben valósult meg. A film forgatókönyvét eredetileg Fábri Zoltán írta, 1953-ban. Akkor a cenzúra nem engedte megvalósítani. 1956 forrongó nyarán Fábri átadta sógorának, Várkonyi Zoltánnak a forgatókönyvet. A rendszerkritikus filmből a forradalmat követő visszarendeződés után a cenzúra semmit sem tudott kivágatni vagy átszerkesztetni, ezért harminc évig kellett dobozban maradnia. Csak 1986 októberében, a forradalom harmincadik évfordulója alkalmából mutatták be a filmet.

A Keserű igazság egy korabeli, a sajtóban megjelent leleplező cikk alapján készült: egy építőipari igazgató presztízs okokból, a látszatsiker érdekében kitart egy hibás építkezés mellett, ami tragédiával végződik. Várkonyi Zoltán, aki színházi rendezőként is stílusteremtő volt, az eredeti Fábri-műhöz képest még sűrűbb légkört teremtett az alapkonfliktus köré: kiélezte az ellentéteket a kádervilág és a valóság között. A sematikus igazgató (Bessenyei Ferenc) és a jelenségeket átlátó mérnök értelmiségi (Gábor Miklós) nagy párharca ez a film, középpontban az erőltetett munkamenetben felhúzott siló szimbolikus leomlásával. A Keserű igazság volt az első igazi, őszinte leleplező film, mely már nem lakkozta az ötvenes évek valóságát.

Belépő: 1200 Ft/alkalom

Dátum: 
2019. június 26. 14.00
Filiálé: 
Bajor Gizi Színészmúzeum