Délszaki kalandok. magyar írók itália-élménye

A PIM kiállítása a Római Magyar Akadémián
A Petőfi Irodalmi Múzeum Délszaki kalandok. Magyar írók Itália-élménye címmel rendezett kiállítást a Balassi Intézet - Római Magyar Akadémia Galériájában, amely 2015. január 30-án nyílt meg.
Goethe, Stendhal, Shelley, Dumas itáliai utazásairól írt szépirodalmi krónikák széles körben ismertek, de vajon az olasz közönségnek szolgálhat-e érdekességekkel a magyar írók–festők élménygyűjtő útjait bemutató kiállítás? A Petőfi Irodalmi Múzeum nemrég megnyílt tárlata izgalmas kísérlet a korabeli irodalom bemutatásával, illetve képek és dokumentumok multimédiás megjelenítésével.
 
A Délszaki kalandok. Magyar írók Itália-élménye című kiállítás egy olyan sorozat záró darabja, melynek témája a magyar irodalomra inspirálóan ható nyugat-európai városok hangulatának megidézése. Bár irodalmunk hagyományosan sok szállal és erőteljesen kötődik a latinitás kultúrájához, a tárlat most a 19. század végétől a 20. század közepéig terjedő időszakot mutatja be: a kulturális zarándoklattól a haditudósításon át az emigrációig. A látogató megismerheti a Babits Mihály szavával „italomániaként” aposztrofált lelkület gyökereit, képviselőit és változatos megnyilvánulási formáit.
 
A magyarok Itália-járásának érdekesebb történeteit megidéző tárlat egyfajta irodalmi bédekker, mely betekintést nyújt az olasz földre látogató szerzők utazási motivációiba, miként fonódtak össze műveikben az olvasmányélmények révén szerzett benyomások, ottlétük tapasztalataival. A tárlat célja az olasz vendégek számára egy olyan Itália-kép bemutatása, amely felülírja a jól ismert turisztikai „kliséket”; az idegen pillantásának tükrében mutatja meg mindazt, amit a sajátjuknak tudnak.
 
Az általunk megidézett szerzők - mint például Márai Sándor, Szerb Antal, Kosztolányi Dezső, Lénárd Sándor - köteteinek egy része kiváló fordításban is elérhető az olasz közönség számára. Az irodalmi szövegek, fényképek, filmek, személyes tárgyak mellett az Itáliában járt képzőművészek - Aba-Novák Vilmos, Molnár C. Pál, Jeges Ernő, Szőnyi István - alkotásainak bemutatása átfogó képet adva teszi valóban érzékletessé a „Délszaki kalandokat”. 
A tárlatot Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója nyitotta meg.
 
A kiállítás 2015. március 15-ig tekinthető meg.
A belépés ingyenes.
Nyitva tartás:
hétfő-péntek 10.00–19.30, szombat 10.00–12.30 és 13.30–19.30, vasárnap 10.00–12.30 és 13.30–18.00.
Dátum: 
2015. január 30. 09.40